- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Uplašeni čovek od 30 miliona dolara: Zaboravljeni Mikelanđelov crtež na aukciji

© Wikipedia / TrujilloMikelanđelo Buonaroti
Mikelanđelo Buonaroti - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Aukcijska kuća „Kristi“, saopštila je da će se Mikelanđelov crtež koji je pronađen 2019. godine, naći na aukciji u Parizu, 18. maja 2022. godine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Pretpostavka je da bi crtež, koji je jedan od prvih Mikelanđelovih radova, mogao da zaradi 30 miliona evra.
Crtež je prvi put prodat 1907. godine kao jedno od dela iz poznate Mikkelanđelove škole i bio je zaboravljen sve do 2019. godine bio „zaboravljen", kada ga je procenitelj britanske Aukcijske kuće „Kristi" prepoznao kao originalno delo koje je nacrtao umetnik.
Delo prikazuje uplašenog čoveka prikazanog na fresci „Petrovo krštenje neofita" Tomaza Mazača. Na crtežu su prikazane još dve osobe koje stoje u njegovoj blizini.
„Mislim da je ovaj crtež jedno od najuzbudljivijih otkrića napravljenih kao crtež starih majstora u davnim vremenima“, rekao je Stijn Alstins, Kristijev međunarodni šef odeljenja za crteže starih majstora.
„Pokazuje da Mikelanđelo radi dve stvari u isto vreme, osvrćući se na umetnike koji su mu prethodili, u ovom konkretnom slučaju Mazača, kao i da se raduje sopstvenom radu i njegovom revolucionarnom aspektu - posebno prikazu čoveka. Telo koje postaje tako važan deo i u skulpturama, mislim na 'Davida' u Firenci, ili na mnoge figure koje je naslikao u Sikstinskoj kapeli“.
Otkriveni crtež smatra se francuskim nacionalnim blagom, ali je nedavno francuska vlada ukinula taj status u umetnosti, pa se delo može ponuditi kolekcionarima širom sveta.
Crtež će biti izložen u Hong Kongu i Njujorku, pre aukcije u Parizu, koja je zakazana za 18. maj 2022. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala