- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stigao obećani odgovor: Rusija proteruje brojne irske diplomate

© Sputnik / Maksim BlinovMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Moskva je donela odluku da protera brojne irske diplomate kao odgovor na neprijateljske poteze Dablina, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ambasador Irske u Moskvi Brajan Mekeldaf pozvan je u 7. aprila u rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Njemu je izražen odlučan protest u vezi sa neprijateljskim i neosnovanim koracima koje su irske vlasti preduzele u martu, zahtevajući da četvoro zaposlenih u ambasadi Rusije u Dablinu napusti zemlju“, navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, ambasador je obavešten o odgovarajućim recipročnim merama protiv brojnih diplomata koji rade u ambasadi Irske u Moskvi.

Moskva je upozorila ambasadora da, ukoliko irska vlada nastavi sa destruktivnom politikom protiv Rusije, Dablin „ne bi trebalo da ima ni najmanju sumnju u njenu rešenost da odgovori proporcionalno na sve neprijateljske korake”, navodi MIP.

„Takođe smo pozvali irske vlasti da, u skladu sa svojim obavezama koje proizilaze iz Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, odmah otklone prepreke za rad ambasade Rusije u Dablinu i obezbede normalne uslove za funkcionisanje našeg diplomatskog predstavništva“, saopštio je ruski spoljnopolitički resor.
Ranije je saopšteno da brojne evropske zemlje, među kojima i Irska, proteruju ruske diplomate. Ambasador Rusije pozvan je krajem marta u Ministarstvo spoljnih poslova Irske gde je obavešten da četvorica diplomata moraju da napuste zemlju.
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova obećala je da će Moskva odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata.
Amsterdam - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Holandija, Belgija, Irska i Češka proteruju desetine ruskih diplomata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala