- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SAD ultimativno tražile od Rusije da prizna da Moskva navodno upravlja hakerima

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaHakerski napad
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su u okviru dijaloga o sajber bezbednosti ultimativno i bez dokaza zahtevale od Moskve da prizna kako navodno ruske vlasti upravljaju hakerima i da preuzme jednostranu obavezu okončavanja njihove kriminalne aktivnosti, izjavio je zamenik sekretara Saveta za bezbednost Rusije Oleg Hramov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ultimativno su zahtevali da se prizna neosnovana činjenica da ruske vlasti upravljaju hakerskim strukturama i da preuzmu jednostranu obavezu okončanja njihove kriminalne aktivnosti“, istakao je Hramov u intervjuu za „Rosijsku gazetu“.
On je dodao da je prema tvrdnjama američkih predstavnika, jedino tako moguće dobiti „blagoslov“ Vašingtona za naknadni zajednički rad uz postizanje sporazuma na koje je pozvao ruski predsednik Vladimir Putin u izjavi od 25. septembra 2020. godine.

SAD nisu dostavile dokaze o sajber napadima na njihove baze

Hramov je takođe naglasio da je Rusija zahtevala od SAD blagovremene podatke o sajber napadima na američke objekte, ali nisu uspeli da se dogovore, jer je očigledno da Sjedinjenim Državama to nije potrebno. Prema njegovim rečima, jedino je tako moguće efikasno se boriti sa destruktivnim uticajima.
„Očigledno je da to Americi nije potrebno. U tom slučaju postoji zakonsko pravo da se Amerikanci okrive za to što faktički prikrivaju zločince i istovremeno žele da prebace krivicu sa bolesne glave na zdravu“, objasnio je on.

Vašington jednostrano prekinuo komunikaciju sa Rusijom

Hramov je takođe podsetio da su SAD jednostrano prekinule komunikaciju sa Rusijom po pitanjima Sajber bezbednosti.
Prema njegovim rečima, nakon prekidanja aktivnosti hakerske grupe „REvil“ u februaru, Beloj kući su poslati predlozi za otpočinjanje razrade zajedničkih mera zaštite od destruktivnog delovanja na objekte kritične infrastrukture obe strane. On je istakao da je pre toga u okviru rada zajedničke grupe „Kremlj – Bela kuća“ pod okriljem Saveta bezbednosti i Saveta za nacionalnu bezbednost SAD „strane razmenile spiskove objekata od kritične važnosti za informacionu infrastrukturu obe strane“.
„Ipak, Bela kuća nas je sada obavestila da jednostrano napušta pregovarački proces i zatvara komunikacioni kanal“, istakao je Hramov, koji je rukovodilac grupe ruske strane.
Hramov je podsetio da je tokom rusko-američkog samita u Ženevi u junu 2021. godine jedna od ključnih stavki bila tema informacione bezbednosti i mogućih sporazuma Rusije i SAD. Tom prilikom je odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog lidera Džozefa Bajdena oformljena radna grupa za probleme bezbednosti u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u formatu Kremlj –Bela kuća pod okriljem Saveta bezbednosti RF i Saveza za nacionalnu bezbednost SAD.
On je precizirao da su dve runde ovih pregovora već održane. Istovremeno, američka strana insistirala je da to nisu pregovori i da ni u kom slučaju to nije povratak na format međuresornih konsultacija i hitnih komunikacija stvorenih pod bivšim američkim predsednikom Barakom Obamom. On je sugerisao da je to bilo učinjeno zbog bojazni oko neželjenih domaćih političkih troškova.
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Ruski ambasador u SAD: Moskva nije učestvovala u sajber-napadima na američke kompanije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2021
Rusija: Amerika ne odgovara na naše apele zbog sajber napada na državne strukture
Haker  - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Zaharova: Da li to Vašingon odustaje od dogovora lidera iz Ženeve?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala