- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Suspendovanje Rusije iz Saveta za ljudska prava može imati razorne posledice za UN

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINISednica Saveta za ljudska prava UN u Ženevi
Sednica Saveta za ljudska prava UN u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Moguće suspendovanje članstva Rusije iz Saveta za ljudska prava moglo bi da ima razorne posledice za Ujedinjene nacije u celini, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Generalna skupština UN u okviru specijalne sednice o Ukrajini koja će biti održana danas, 7. aprila, glasaće za nacrt rezolucije koju su predložile SAD i druge zapadne zemlje o suspenziji Rusije iz Savetu za ljudska prava.

„To je tipičan korak za Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike koji rizikuje da ima razorne posledice za sistem Ujedinjenih nacija. Ova situacija razotkriva širu sliku: zapadne zemlje žele da potkopaju institucije UN pod paravanom kažnjavanja Rusije. Postupajući na taj način, zapadne zemlje rizikuju da unište temelje postojećeg višestranog sistema koji je nastao nakon Drugog svetskog rata i koji štiti svet od trećeg svetskog rata“, napisao je Poljanski na Telegramu.

Ruski diplomata je takođe ukazao na „ekstremni cinizam“ predstojećeg glasanja, s obzirom na činjenicu da su SAD istupile iz Saveta za ljudska prava 2018. godine i da su se vratile tek nakon tri godine.
„Ne treba zaboraviti da su pre samo nekoliko godina SAD zanemarile Savet za ljudska prava, istupile iz njega i dosledno umanjivale značaj njegove uloge, tako da SAD ne treba smatrati borcem za pitanja Saveta za ljudska prava“, zaključio je Poljanski.
Inicijativu za isključenje Rusije iz Saveta za ljudska prava UN najavila je šefica američke misije pri svetskoj organizaciji Linda Tomas-Grinfild. Ona je, prilikom posete Rumuniji istakla da je „vreme da Generalna skupština UN glasa“ da Rusija bude uklonjena iz ovog podorgana Generalne skupštine UN, koji, za račun Generalne skupštine, istražuje moguća kršenja ljudskih prava u članicama svetske organizacije.
Prema rečima američke ambasadorke u UN, članstvo Rusije u Savetu je „farsa“, a njen stav podržao je i šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba, koji je dodao da će njegova zemlja koristiti „dostupne mehanizme UN“ za prikupljanje dokaza o navodnim ruskim zločinima u zemlji. Kao povod za najnoviju inicijativu, iskorišćen je slučaj sa navodnim zločinima ruske vojske u mestu Buča kod Kijeva.
Savet za ljudska ima 47 članova koje bira Generalna skupština UN sa mandatom od tri godine. Mandati su raspoređeni regionalno takao da Afrika i Azija daju po trinaest članova, istočna Evropa šest, Latinska Amerika i Karibi osam i sedam zapadna Evropa.
Generalna skupština UN može da suspenduje prava i privilegije bilo kog člana Saveta ako se utvrdi uporno i sistematsko kršenje ljudskih prava za vreme mandata. Proces suspenzije zahteva dvotrećinsku većinu glasova članica Generalne skupštine UN.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov govori na 74. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
SVET
Amerika najavljuje veliki antiruski presedan - pucanj UN u sopstvene grudi
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Nebenzja pozvao Zelenskog da ne dozvoli Zapadu da ratuje do poslednjeg Ukrajinca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala