- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska pokazala visoku efikasnost u Ukrajini: Potvrđene mrežnocentrične sposobnosti

© Sputnik / Konstantin MihalьčevskiйSpecijalna operacija u Ukrajini
Specijalna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Oružane snage Rusije potvrdile su svoje mrežnocentrične sposobnosti tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je Sputnjiku dobro obavešteni izvor.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Izviđačko-udarne i vatrene sposobnosti Oružanih snaga Rusije pokazale su visoku efikasnost prilikom uništavanja ukrajinskih vojnih objekata. Reč je o lancima 'kontrolna tačka – automatski komunikacioni sistem – bespilotne letelice – artiljerija' kao i 'kontrolna tačka – automatski komunikacioni sistem – bespilotne letelice – avijacija – raketni sistemi'“, ističe naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, tipičan primer delovanja izviđačko-vatrenog lanca je uništavanje položaja ukrajinske artiljerije u okviru kontrabaterijske borbe.
„Na primer, grupa bespilotnih letelica detektuje položaje ukrajinskih višecevnih raketnih bacača. Preko automatskih komunikacionih sistema ti podaci stižu u komandno mesto koje donosi odluku o uništavanju i određuje artiljerijsku bateriju Oružanih snaga Rusije za uništavanje položaja ukrajinskih trupa. Zatim baterija puca, a dron koriguje vatru“, objašnjava sagovornik.
Po njegovim rečima, vreme koje protekne između detektovanja mete i njenog uništavanja iznos od tri do pet minuta.
Mrežnocentrični princip predviđa da su svi učesnici borbene operacije deo jedne mreže za prenos podataka, čime se postiže informaciona i komunikaciona dominacija nad protivnikom.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kao odgovor na vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Lovci pete generacije Su-57 - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2021
Smrt za neprijateljsku PVO: Ruski lovac Su-57 će postati „gospodar“ bespilotne armade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala