- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Ukrajinski nacisti u Harkovskoj oblasti pucaju na civile

© AP Photo / Nariman El-MoftyUkrajinski vojnici u blizini Lavova
Ukrajinski vojnici u blizini Lavova - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Ukrajinski nacisti pucali su na automobile sa civilima u Harkovskoj oblasti koji su samostalno pokušali da odu u Rusiju, ima ranjenih, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Na kontrolnim punktovima koji se nalaze na izlazima iz naselja Dergači i Slatino u Harkovskoj oblasti, pripadnici jednog od nacističkih bataljona pucali su na automobile sa civilima koji su sami pokušavali da izađu u pravcu Ruske Federacije. Ima ranjenih“, rekao je Mizincev.

On je dodao da su ukrajinski neonacisti u Harkovu uz pomoć minobacača zastrašivali civile.
„U Harkovu su u stambenim oblastima Ševčenkovskog i Holodnogorskog rejona neonacisti, u periodu kada je stanovnicima dozvoljeno da izlaze iz svojih domova da kupe hranu i osnovne potrepštine, sproveli nemilosrdne akcije zastrašivanja minobacačem. Kao rezultat neselektivnog granatiranja neki su ranjeni“, precizirao je Mizincev.
Prema njegovim rečima, ruska strana svakodnevno beleži neselektivno gađanje humanitarnih koridora od strane ukrajinskih neonacista. On je dodao da se intenzitet gađanja od 4. aprila stalno pojačavao.
Mizincev je istakao da ukrajinski „vodiči“ uzimaju novac za izvođenje iz blokiranih naselja koja su pod kontrolom Kijeva.
„Treba napomenuti da je blokirana naselja pod kontrolom ukrajinske vojske moguće napustiti samo uz pomoć ‘vodiča’ iz reda lokalnog stanovništva koji su stupili u redove teritorijalne odbrane i koji za 100-200 američkih dolara po osobi obezbeđuju nesmetan prolaz kroz kontrolne punktove“, naveo je Mizincev.

Evakuacija civila

General je naveo da je u Rusiju za poslednja 24 sata iz opasnih regiona Ukrajine, DNR i LNR evakuisano 18.137 osoba, među kojima 2.812 dece.
On je dodao da je Ukrajina za današnji dan proglasila 10 humanitarnih koridora u pravcu Zaporožja i Donjecka, od kojih nijedan u pravcu Rusije.
Mizincev je napomenuo da Oružane snage Rusije, kao i milicija DNR i LNR, strogo poštuju režim tišine na svim rutama, uključujući i one koje je proglasila ukrajinska strana.
General je ponovio da je Rusija spremna da u najkraćem roku otvori humanitarne koridore u Ukrajini u bilo kom pravcu i osigura bezbednu evakuaciju civila.
On je dodao da Rusija, rukovodeći se principima međunarodnog humanitarnog prava, nastavlja da pruža sveobuhvatnu pomoć Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i stanovništvu na oslobođenim teritorijama Ukrajine.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Oklopno vozilo pripadnika DNR u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
RUSIJA
Ruska PVO oborila dva ukrajinska vojna helikoptera kod Hersona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala