- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rezolucija o suspenziji Rusije nema veze s ljudskim pravama, pokušaj SAD da očuvaju dominaciju

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Zamenik ambasadora Rusije u UN Genadij Kuzmin rekao je da rezolucija Generalne skupštine UN o suspenziji učešća Rusije u Savetu za ljudska prava nema nikakve veze sa ljudskim pravima, već da se radi o pokušaju SAD da zadrže totalnu kontrolu u tom telu. Pozvao je države-članice da ne podrže nacrt rezolucije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U toku je specijalna sednica Generalne skupštine UN o Ukrajini u okviru koje će se glasati za nacrt rezolucije koju su predložile SAD i druge zapadne zemlje o suspenziji Rusije iz Savetu za ljudska prava.
„Nacrt rezolucije koji se danas razmatra nema nikakve veze sa stanjem u oblasti ljudskih prava. To što danas vidimo je pokušaj Amerike da očuva svoj dominantni položaj i totalnu kontrolu i da nastavi kurs kolonijalizma u međunarodnim odnosima u sferi ljudskih prava“, naveo je Kuzmin.

Rusija, kako je rekao, odbacuje insinuacije na svoj račun u vezi sa događajima u Ukrajini zasnovane na fejk informacijama i fabrikovanim materijalima.
Savet UN za ljudska prava ima 47 stalnih članova koje bira Generalna skupština UN. Stalni članovi imaju pravo da glasaju o usvajanju rezolucija i na specijalnim sednicama. Savet ima minimum tri redovne sednice godišnje, u martu, junu i septembru.
Članovi saveta imaju mandat od tri godine i nemaju pravo da imaju više od dva uzastopna mandata.
Rusija je stalna članica Saveta i mandat joj traje do kraja 2023. godine.
Generalna skupština može da suspenduje prava i privilegije bilo kog člana Saveta za kojeg je utvrđeno uporno i sistematsko kršenje ljudskih prava u vreme svog mandata.
Proces suspenzije zahteva dvotrećinsku većinu glasova od strane Generalne skupštine.
Sednica Saveta za ljudska prava UN u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
RUSIJA
Ruski diplomata: Suspendovanje Rusije iz Saveta za ljudska prava može imati razorne posledice za UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala