- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Preduzećemo čvrste i snažne mere“: Kina odgovorila na američki plan za prodaju „Patriota“ Tajvanu

© REUTERS / Hyungwon KangZastave Kine i SAD
Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Kina će preduzeti čvrste i snažne mere da odlučno zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan, komentarišući informacije da će SAD prodati Tajvanu sisteme „Patriot“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Peking je oštro osudio nameru SAD da prodaju Tajvanu protivvazdušne raketne sisteme, a Liđijan je kazao da takav potez „ozbiljno podriva kineski suverenitet, bezbednost i razvojne interese, te značajno narušava kinesko-američke odnose i mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“.
On je pozvao Vašington da poštuje tri zajednička saopštenja dve države (diplomatske sporazume s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina 20. veka), a posebno onaj koji se tiče prodaje oružja Tajvanu.
Američki Stejt department odobrio je Tajvanu potencijalnu prodaju opreme, obuke i drugih stavki vezanih za podršku sistemu protivvazdušne odbrane „Patriot“, u vrednosti do 95 miliona dolara, saopštio je Pentagon.
Paket bi uključivao obuku, planiranje, postavljanje, raspoređivanje, rad, i održavanje sistema protivvazdušne odbrane „Patriot“ i prateće opreme, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane SAD
Američki protivraketni sistem Patriot - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
SVET
Amerika prodaje Tajvanu sistem „Patriot“
Britanski marinci tokom vežbi u Burnmautu - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
SVET
Bajdenova akcija protiv Kine: 900 miliona dolara za naoružavanje malog ostrva – marince već nakrcali
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala