- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pentagon: SAD razmatraju sa NATO-om stalno ili rotaciono prisustvo u Evropi

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Pentagona sa američkom zastavom
Zgrada Pentagona sa američkom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države zajedno sa drugim zemljama NATO-a razmatraju budući karakter prisustva američke vojske u Evropi, konkretno, da li će on biti stalni ili rotacioni, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Mi zaista očekujemo da će (trenutna situacija) uticati na naše buduće prisustvo i ulogu SAD. Predstoji nam da opredelimo hoće li to podrazmevati stalne baze ili rotaciju snaga u zemljama istočnog bloka NATO-a ili i jedno i drugo. To su pitanja koja moramo da razmotrimo zajedno sa saveznicima“, rekao je Ostin tokom govora u senatu Kongresa SAD.

Kako je istakao, s početkom sukoba u Ukrajini na planu evropske bezbednosti dogodile su se određene izmene, koje Vašington namerava da uzme u obzir prilikom formiranja dalje strategije svog prisustva u regionu.

Šojgu ne odgovara na pozive

Ostin je takođe prokomentarisao da SAD smatraju razočaravajućim odsustvo kontakta s Rusijom na nivou vojnog rukovodstva, iako ne nameravaju da odustanu od pokušaja iniciranja takvog dijaloga.
„Bezuslovno sam razočaran. Ipak, to ne znači da ćemo prestati da pokušavamo da stupimo u kontakt sa njima. Po mom mišljenju, u ovoj etapi je važno imati mogućnost komunikacije sa njihovim rukovodstvom“, istakao je šef Pentagona.
On je još prokomentarisao da od februara stalno pokušava da stupi u kontakt sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom, ali bezuspešno.

„Predsednik (ujedinjenog Komiteta načelnika štabova SAD Mark) Mili i ja od februara stalno pokušavamo da se povežemo sa našim kolegama u Rusiji kako bi se obezbedio nastavak dijaloga. Nismo baš uspeli u tome, jer ruska strana ne odgovara“, istakao je on.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.
Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Američka baza Bagram u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
REGION
Američko priznanje: Novi NATO „mozak“ protiv Rusije u - Albaniji
Tenkisti sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
REGION
Nova američka baza u Albaniji signal i za Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala