- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odobren peti paket antiruskih sankcija EU

© REUTERS / Vincent KesslerSedište EU u Briselu
Sedište   EU u  Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Komitet stalnih predstavnika zemalja-članica Evropske unije odobrio je peti paket antiruskih sankcija u vezi sa situacijom u Ukrajini, saopštila je delegacija Francuske, koja trenutno predsedava EU.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
„Stalni predstavnici dogovorili su novi paket sankcija u kontekstu ruske agresije protiv Ukrajine“, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva EU na Tviteru.

Očekuje se da će sankcije biti objavljene u Službenom listu EU u petak, nakon čega će stupiti na snagu.

Radi se o obimnom paketu mera protiv Moskve koji proširuje sankcije na nove sfere, dodaje se u saopštenju.
Sankcije uključuju „zamrzavanje sredstava brojnih ruskih banaka, zabranu uvoza uglja iz Rusije, embargo na isporuku oružja Rusiji, zabranu izvoza u Rusiju, između ostalog, visokotehnološke robe u vrednosti od 10 milijardi evra“.
U okviru novog paketa sankcija biće zabranjen pristup ruskih brodova lukama EU i uvedena zabrana uvoza velikog broja ruske robe, kao i ograničenja za autotransportne kompanije u Rusiji i Belorusiji, navela je delegacija.
Dodaje se da je sankcioni paket usmeren protiv „oligarha, onih koji se bave ruskom propagandom, pripadnika policije i vojske, kao i industrijskih i tehnoloških sektora“.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Evropska unija zabranjuje uvoz cementa, drveta, kavijara i votke iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala