- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Najpoznatiji svetski bariton Željko Lučić gostuje u operi „Travijata“

© Foto : Sputnjiku ustupilo Narodno pozorište u Beogradu/Lična arhiva umetnikaNajpriznatiji svetski bariton Željko Lučić
Najpriznatiji svetski bariton Željko Lučić - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Publika će u subotu, 9. aprila na Velikoj sceni (19.30) Narodnog pozorišta u Beogradu imati prilike da nakon više od jedne decenije ponovo čuje jednog od najpriznatijih svetskih baritona Željka Lučića u ulozi Žorža Žermona, u Verdijevoj operi „Travijata“ dirigenta Dejana Savića.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Operski pevač Željko Lučić već godinama gradi veoma uspešnu karijeru u inostranstvu,nastupajući u najprestižnijim operskim kućama na svetu, kao što su Metropoliten Opera, Milanska skala, Kraljevska opera u Londonu, Opera u San Francisku, Nacionalni teatar Pariske opere, Bečka državna opera.
Njegovi mnogobrojni angažmani u „Metropoliten Operi“ obuhvataju izvođenja naslovnih uloga u Magbetu, Nabuku i Rigoletu, ulogu Alfia u operi Kavalerija Rustikana, Amonasra u Aidi, Žermona u Travijati, grofa od Lune u Trubaduru, Enrika u Lučiji od Lamermura, Johanana u operi Salome, i ulogu Skarpije u Toski.
U toj zahtevnoj operi velike dramske snage, kao gosti će nastupiti i mladi solisti – doktorandi na Fakultetu muzičkih umetnosti Vesna Đurković u ulozi Violete Valeri i Stevan Karanac u ulozi Alfreda Žermona.
U podeli su i Ljubica Vraneš, Tatjana Mitić, Mihailo Šljivić, Miroslav Markovski, Slobodan Živović, Siniša Radin i Predrag Gligorić. Učestvuje Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Režiju Borislava Popovića iz 1991. godine obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.
Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, kostime Božana Jovanović, a koreografiju je uradio Vladimir Logunov.
Pre početka predstave u foajeu partera biće otvorena izložba fotografija povodom 100 godina od prvog izvođenja Travijate u Narodnom pozorištu u Beogradu (autori Dragan Stevović i Dragica Gaćeša).
Solista opere „Travijata“ Vesna Đurković - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
Podkast
Sopran Vesna Đurković otkriva šta peva u kupatilu | Orbita kulture
Prvi zapisi romana Evgenije Onjegin Aleksandra Puškina - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
KULTURA
Metropoliten opera najavila izvođenje „Evgenija Onjegina“ na ruskom
Vladimir i Kosara - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
KULTURA
„Vladimir i Kosara“: Istorijska freska koja inspiriše već 10 vekova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala