- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na Fruškoj Gori raste jedna od najskupljih biljaka od koje se pravi skupoceni začin

CC0 / Pixabay / šafran
šafran - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Na zapadnom delu planine Fruške Gore raste više hiljada jedinki skupocene biljke koja je u nacionalnom parku otkrivena tek pre dve godine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U pitanju je šumski šafran (Crocus tommasinianus).
Kada je pronađen, na samo jednom mestu rasla je populacija od više hiljada jedinki koje su bile u završnoj fazi cvetanja.
Iako je Fruška Gora botanički dobro istražena, dosad se smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih od sada nije našao.
Šafran je ranoprolećna biljka koja se uglavnom može sresti na višim planinama u rano proleće, često i na mestima gde se sneg još nije otopio, pišu beogradski mediji.
U svetu je šafran najpoznatiji po začinu koji se pravi od prašnika. Šafran je u svetu poznat kao najskuplji začin - aromatičan, lekovit, poseban.
Za samo kilogram ovog začina potrebno je 200.000 cvetova, a prodaje se po ceni od 1.500 dolara. Šafrana ima u raznim bojama ali začinski je obično jarkožut ili narandžast.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala