- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Jedan minut zauvek“: Otvorena prva samostalna izložba Ervina Vurma u Srbiji

© Foto : Taipei Fine Arts Museum, Tajvan "Ledena glava", Ervin Vurm
 Ledena glava, Ervin Vurm - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Izložba „Jedan minut zauvek“ istaknutog austrijskog umetnika Ervina Vurma otvorena je danas u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu kao njegova prva samostalna izložba u Srbiji i prva velika izložba na Balkanu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Predstavljena na svih pet nivoa muzeja, ova postavka prikazuje kompleksan stvaralački, tridesetogodišnji opus Vurma koji je međunarodno priznanje stekao jedinstvenim pristupom skulpturalnoj praksi.
© Foto : Eva WirdingerJednominutna skulptura "O vrlinama i porocima uopšteno" iz 2017
Jednominutna skulptura O vrlinama i porocima uopšteno iz 2017 - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Jednominutna skulptura "O vrlinama i porocima uopšteno" iz 2017
Tokom devedesetih godina prošlog veka, Vurm se istakao upravo serijom jednominutnih skulptura kroz koje umetnik podvrgava sebe, izvođače i publiku paradoksalnim ili nekad apsurdnim situacijama koje u osnovi preispituju naše uobičajeno ponašanje, stečene navike i dotiču većinu egzistencijalnih pitanja.
Pored jednominutnih skulptura na izložbi u MSU su predstavljeni i drugi poznati radovi autora kao što su „Uzana kuća”, Debeli automobil”, „Debela kuća”, apstraktne i performativne skulpture, ali i prateći materijali na kojima umetnik kontinuirano radi i koji čine neizostavan deo njegovog umetničkog rečnika, kao što su fotografije, video-radovi, performansi, crteži i slike...
© Foto : Gerald. Y. PlatnerErvin Vurm u svom ateljeu
Ervin Vurm u svom ateljeu - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Ervin Vurm u svom ateljeu
Za izložbu u Beogradu, Ervin Vurm je izveo novu seriju performativnih skulptura u glini, prema modelima najznačajnijih građevina koje pripadaju jugoslovenskom modernističkom nasleđu Beograda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala