- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Srpska nikada neće biti za sankcije Rusiji, neću glasati za produžetak mandata EUFOR-a

© Tanjug / JADRANKA ILICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska neće biti na strani bilo kakvih sankcija Rusiji, te da neće, kako kaže dati svoju saglasnost na nivou BiH.
„U tom pogledu naš stav je jasan. U svetu je vidljiva neka histerija vezana za Rusiju. Mislim da je za BiH najbolje da ostane neutralnog stava da se ne svrstava ni na jednu stranu. I da ostane iznad bilo kakvih ocena ili osuda u vezi sa sukobom u Ukrajini“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.
Istakao je da Rusija nije slala ni 1914. ni 1941. godine trupe da ovde ubijaju, prenosi RTRS.
„Rusija se ne petlja u unutrašnje stvari BiH kao što to radi Nemačka. Vidimo da zbog svojih geostrateških interesa neće uvesti embargo na proizvode iz Rusije, a nas bi naterali da to učinimo“, dodao je Dodik.
Predsedništvo BiH nije zauzelo stav o današnjoj sednici Generalne skupštine UN o isključivanju Rusije iz Saveta za ljudska prava, rekao je Dodik i dodao da se BiH nije o tome izjasnila.
„Sven Alkalaj (predstavnik BiH pri UN) je ličnim potezima izneo stav koji nije stav BiH. To nije odluka BiH, već privatna odluka muslimanskih strana u Sarajevu, Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Bisere Turković... To je kršenje Ustava, procedura i rušenje BiH“, naveo je Dodik.
Poručio je da je neprihvatljivo je da bez stava Predsedništva bilo ko glasa na skupštini Ujedinjenih nacija. Takođe, rekao je i da glasanje da se Rusija izbaci iz Saveta za ljudska prava UN nije stav Predsedništva BiH.
„Vidljivo je da neke zemlje smatraju da mogu dati legitimitet samo onom što njima odgovara u BiH. Pisao sam generalnom sekretaru UN-a. Pisao sam mnogima, kao i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i upoznao ih sa kršenjem ovih pravila“, naveo je Dodik.
Srpski član Predsedništva BiH rekao je da više neće glasati za produženje mandata EUFOR-a. Istakao je da dodatne snage ne mogu doći bez zajedničke odluke Predsedništva.
„Videli smo juče u nemačkom Bundestagu ostrašćenost. Od iste one Nemačke koja nam je poslala naciste sa ustašama u Drugom svetskom ratu. Sada hoće da pošalju dodatne snage EUFOR-a. Oni ovde ne mogu doći bez odluke Predsedništva. Pogrešio sam što sam prošle godine dao saglasnost za produženje njihovog mandata“, naveo je Dodik.
Istakao je da je njihovo paradiranje ulicama, pored dečjih igrališta, televizije, neprihvatljivo.
„Njihov komandant predviđa da ovde nema ugrožavanja bezbednosti. Ne mogu drugačije da to tumačim, već da rade zajedno sa muslimanima. Oni pokušavaju da demonstriraju moć i snagu i žele da nam pošalju poruku o političkim procesima“, naveo je Dodik.
EUFOR - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
REGION
Potvrda iz Bundestaga: Nemačka razmatra slanje vojske u BiH, zahtev stigao iz Sarajeva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala