- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Američki Senat odobrio naoružavanje Ukrajine po programu Zakona o zajmu i najmu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmerički instruktori sa ukrajinskim vojnicima
Američki instruktori sa ukrajinskim vojnicima - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2022
Pratite nas
Američki Senat odobrio je nacrt Zakona o zajmu i najmu čiji je cilj da se uprosti pružanje vojne pomoći Ukrajini, objavljeno je na sajtu Senata.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema pisanju lista „Politiko“, senatori su jednoglasno podržali dokument.

„Nacrtom zakona se privremeno ukidaju određena ograničenja koja se odnose na ovlašćenja predsednika da iznajmljuje ili isporučuje vojnu opremu ako je predviđena za vladu Ukrajine i ukoliko je neophodna za zaštitu civilnog stanovništva“, navodi se u opisu nacrta.

Dokument će omogućiti da se ubrza isporuka oružja Ukrajini, navodi RT.
U nacrtu zakona se, između ostalog, predlaže da se svaki „ruski sajber napad“ na važne objekte kritične infrastrukture Ukrajine smatra „oružanim napadom“.

Oglasila se Moskva

Komentarišući ovaj potez američkog Senata, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, SAD i zemlje NATO-a odavno su se spremale da napumpaju Kijev oružjem.
„Ovde nema nikakve sumnje da je sve to pripremano politički, informaciono, da se sve to odvijalo uz saučesništvo i direktnu kontrolu NATO struktura“, istakla je Zaharova u emisiji „Solovjov lajv“.
Po njenim rečima, umesto da doprinesu normalizaciji sukoba, zapadne zemlje samo prebacuju oružje Ukrajini.
„Toliko su prebacili da je Berlin saopštio da su im presušila skladišta odakle bi moglo da se uzme oružje za Ukrajinu“, dodala je ona.
Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, pumpanje Ukrajine oružjem koje šalju zapadne zemlje ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora.
„Naravno, to će najverovatnije imati negativan efekat“, rekao je Peskov, upitan kako Kremlj ocenjuje odluku američkog Senata i kako će to uticati na dalje odnose sa SAD.
Nacrt zakona o zajmu i najmu je predstavljen Senatu u januaru. Nakon što je odobren u Senatu, nacrt zakona se prosleđuje Predstavničkom domu, a ukoliko tamo bude usvojen, preostaje samo potpis predsednika SAD nakon čega postaje i zvaničan zakon.
Praksa Zakona o zajmu i najmu postala je široko rasprostranjena tokom Drugog svetskog rata, kada su SAD snabdevale saveznike oružjem i strateškim materijalima, uključujući i Sovjetski Savez.
Nakon završetka rata, Vašington je predložio da se vrati neiskorišćena tehnika ili da se pomoću američkih kredita plati to što su saveznici zadržali.
Ruska bespilotna letelica Orion kompanije Kronštat - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
SVET
Amerika poslala Ukrajini 100 dronova-kamikaza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala