Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ulaganje u veštačku inteligenciju strateški cilj Vlade Srbije

© AFP 2023 / GIUSEPPE CACACESeminar programera.
Seminar programera. - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Ulaganje u razvoj veštačke inteligencije i njeno korišćenje je jedno od strateških opredeljenja vlade, izjavio je danas direktor Kancelarije za IT i e-Upravu Mihailo Jovanović.
Predstavnici NALED-a predstavili su danas Drugi konkurs za podršku inovacijama i digitalnoj transformaciji mikro, malih i srednjih preduzeća i startapa, pod nazivom „Od Inovacija do zvezda“, koji traje do 18. maja ove godine.
U prezentaciji je učestvovao i Jovanović koji je istakao da je Srbija uspela, zahvaljujući radno intenzivnim investicijama u poslednjih pet-šest godina da snizi stopu nezaposlenosti, sa više od 25 procenata na ispod 10 odsto.
Naveo je da je sada orijentacija Vlade Srbije da se okrećemo ka inovacijama i digitalizaciji poslovanja, kako bismo dobili veću dodatu vrednost.
„Sa inovacijama dobijamo dodatu vrednost i stvaramo veći BDP. Vlada je uradila dosta u polju digitalizacije i transformacije javne uprave i privrede, gde se ulaže u digitalizaciju. Jedno od strateških opredeljenja je ulaganje vlade u veštačku inteligenciju i njeno korišćenje“, naglasio je Jovanović.
Podsetio je da je još 2019. doneta Strategiju razvoja veštačke inteligencije, u okviru koje je uspostavljena platforma za veštačku inteligenciju u kragujevačkom Državnom data centru.
„Prošlog meseca je ona stavljena na raspolaganje univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startapovima, jer će kroz rad sa veštačkom inteligencijom oni doći do boljih poslovnih rešenja, koja prave dodatu vrednost. Očekujem u narednom periodu veći fokus malih i srednjih preduzeća na primenu veštačke inteligencije“, rekao je Jovanović, prenosi Tanjug.
Naveo je da je veoma važno da se naša privreda sa radno intenzivnih delatnosti preorijentiše na inovacije.
Robot „Helga“ - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
DRUŠTVO
Naučno-fantastično čudo iz Ivanjice: „Helga“ uči decu pomoću – veštačke inteligencije /foto/ /video/
Paviljon Srbije na svetskoj izložbi „Dubai Ekspo 2020“ - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
Oboren rekord: Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju posetilo više od 1,2 miliona ljudi
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala