- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U Srbiji vlada izuzetno zarazan virus gripa – potvrđeno prisustvo tri soja

© Depositphotos.com / SubbotinaPrehlada – ilustracija
Prehlada – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
U Srbiji su laboratorijski potvrđena sva tri tipa virusa gripa A (H1), A(H3) i tip B. U cirkulaciji je trenutno dominantan A(H3) tip virusa. Broj zaraženih i dalje raste, iako smo u periodu godine kada je grip već uveliko trebalo da se povlači.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Međutim, epidemija virusa korona je sve pomerila. Grip kao da je čekao svoj trenutak i čim je korona počela da se povlači, građani skinuli maske, virus influence počeo je da se širi.
„Prvi put se u sezoni nadzora nad gripom 2021/2022 u prethodnoj izveštajnoj nedelji (od 21.3.2022. do 27.3.2022. godine) registruje laboratorijska potvrda sva tri tipa virusa gripa A (H1), A(H3) i tip B. Dominantan tip gripa u cirkulaciji je A(H3)“, kažu u Institutu za javno zdravlje Srbija "Dr Milan Jovanović Batut".
Dodaju da je od početka sezone do sada registrovano 263.298 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je veći broj u odnosu na prethodne tri sezone. Raste broj zaraženih poslednjih nedelja, posebno među najmlađom decom, zatim među decom školskog uzrasta, radno aktivnim stanovništvom, ali i starijim od 65 godina. Jedino se smanjuje broj zaraženih u kategoriji od 15 do 29 godina. Korona sve pomerila.
Epidemiolog dr Verica Ilić kaže da je ove godine grip malo zakasnio, da ga obično ima više u januaru i februaru, a da se povlači u martu, prenosi Blic.
„Sve se pomerilo, zbog korone. Virusi koji su bili suspregnuti zbog maski, izolacija, sa skidanjem maski i promenom ritma života počeli su da bujaju. Za očekivati je da će biti lepo vreme u aprilu, ljudi neće sedeti u zatvorenom prostoru već će boraviti napolju, tako da epidemija gripa neće imati nekakve veće razmere“, rekla je ona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala