- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Transport gasa preko Ukrajine na maksimumu, cena oko 1.200 dolara

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Transport gasa ukrajinskim koridorom u sredu ostaje na istom maksimalnom nivou u skladu sa dugoročnim ugovorom sa „Gasprom“, što iznosi 40 milijardi kubnih metara godišnje ili 109 miliona kubnih metara dnevno.
Kako pokazuju podaci kompanije „Operater GTS Ukrajine“ u sredu 6. aprila pumpanje gasa će iznositi 108,4 miliona kubnih metara, dok je dan ranije bilo 108,3 miliona kubnih metara.
Protok gasa gasovodom „Jamal-Evropa“, preko Belorusije i Poljske u Nemačku na ulazu u gasni transportni sistem Nemačke je prošle noći išao prema Poljskoj. Od početka novih gasnih dana, je zaustavljen reversni režim (revers znači da prvobitni potrošač, pošto je dobio gas, isporučuje ga u suprotnom smeru), iz Nemačke u Poljsku.
S obzirom da je trenutno u Evropi kiša i duva vetar, u regionu se poboljšala situacija u radu vetroelektrana. Prema podacima „WindEurope“, ako su prošle nedelje vetroparkovi proizvodili prosečno 16 odsto električne energije u EU, onda će ove nedelje taj pokazatelj biti veći od 20 odsto.
Podsetim, ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin naložio Centralnoj banci, „Gaspromu“ i vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima. Ruski lider je prethodno doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama, ukaz važi od 1. aprila.

Cene gasa u Evropi niže od 1.200 dolara za hiljadu kubnih metara

Cena gasa u Evropi je tokom jutarnjih časova u sredu iznosila nešto manje od 1.200 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci londonske ICE berze.
Vrednost majskih fjučersa prema indeksu najlikvidnijeg TTF čvorišta iznosi 1.160,9 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Zatim je usporeno sniženje cena do 2,8 odsto u odnosu na cenu od 5. aprila, pa vrednost ugovora u 7.26 po srednjeevropskom vremenu je iznosila 1.189 dolara za hiljadu kubnih metara.
Cene gasa u Evropi u poslednje vreme se neprestano menjaju. Cena je naglo porasla nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin 21. februara potpisao ukaz o priznanju suvereniteta Donjecke i Luganske Narodne Republike, a 24. februara je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.
Početkom marta, cene gasa su zbog straha od zabrane ruskih energenata, četiri dana zaredom bile na istorijskom maksimumu. Ugovori za fjučerse su se trgovali za skoro 3.900 dolara, a do 21. marta cene gasa pale su ispod 1.100 dolara.
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
„Gasprom“ obustavio punjenje najvećeg skladišta gasa u Nemačkoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala