Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Detalji razgovora Vučića i Putina: Uvoz nafte, cena gasa i situacija u Ukrajini

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Vučić i Vladimir Putin
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin razmotrili su danas teškoće sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vučić je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom izrazio uverenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.
Saopštenje prenosimo u celosti:
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru, čestitao predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima i na veoma značajnoj pobedi SNS na parlamentarnim izborima.
On je ovom prilikom poželeo predsedniku Vučiću sreću i uspeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uverenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose.
Predsednik Vučić zahvalio je na čestitkama i rekao da će Republika Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje svojih iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom.
Dvojica predsednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmene, koja je u 2021. i u prva dva meseca 2022.god zabeležila rast, što je dobar znak naše uspešne saradnje.
Predsednik Vučić je upoznao predsednika Putina sa teškoćama sa kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uverenje da će rukovodstva Gaspromnjefta i Republike Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.
U isto vreme predsednici Vučić i Putin su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31.maja tekuće godine, te da je neophodno u najkraćem vremenskom periodu pokrenuti razgovore o ceni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.
Na kraju, predsednik Putin je informisao predsednika Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje, kako je predsednik Putin rekao, operacije u Ukrajini, a predsednik Vučić se pozvao na, predsedniku Putinu već dobro poznate stavove Srbije, i zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu.

Saopštenje Kremlja

Kako je saopštila pres-služba Kremlja, ruski predsednik je čestitao srpskom kolegi na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima.
Pored toga, Putin i Vučić su razmenili mišljenja o aktuelnim regionalnim pitanjima, uključujući situaciju na Kosovu. Potvrđeno je uzajamno raspoloženje za razvoj strateškog partnerstva i unapređenje ekonomskih veza, između ostalog i u sferi energetike.
Kako se navodi, predsednici su se dogovorili da nastave lične kontakte.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala