Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Njihova imena će se zauvek pamtiti“: Položeni venci na Spomenik pilotima braniocima Beograda /foto/

© Sputnik / Lola Đorđević Spomenik pilotima braniocima Beograda
 Spomenik pilotima braniocima Beograda  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda 1941. godine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Čuvamo uspomene na sve naše znane i neznane junake koji su nam svojim delima izvojevali slobodu i omogućili nam da danas stvaramo bolju budućnost za nas i naše potomke. Čuvamo sećanje na ovakve događaje koji su ujedno i veliko iskustvo, jer hoćemo da gradimo Vojsku dovoljno jaku Vojsku zbog koje nikome ne pada ni na pamet da pomisli da bi mogao da ugrozi miran san našeg naroda i našu slobodu“, istakao je Stefanović.
© Sputnik / Lola Đorđević Ministar odbrane Nebojša Stefanović polaže venac kod Spomenika pilotima braniocima Beograda
 Ministar odbrane Nebojša Stefanović polaže venac kod Spomenika pilotima braniocima Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Ministar odbrane Nebojša Stefanović polaže venac kod Spomenika pilotima braniocima Beograda
Ministar odbrane je rekao da je naša zemlja 6. aprila 1941. godine bila meta znatno moćnijeg neprijatelja.
„Na današnji dan pre više od osam decenija, naša zemlja našla se na udaru znatno moćnijeg neprijatelja. Nažalost, nije bio prvi, ali ni poslednji put. Tog 6. aprila 1941. godine, u rano jutro, otpočeo je nemački napad na Beograd i Jugoslaviju. Bez objave rata, napad je počeo iznenadnim snažnim udarima vazduhoplovnih snaga i brzim prodorom oklopno-mehanizovanih jedinica. Naša vazdušna odbrana suprotstavila se sa neuporedivo slabijim snagama“, rekao je Stefanović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDelegacija Kluba generala i admirala polaže venac kod Spomenika pilotima braniocima
Delegacija Kluba generala i admirala polaže venac kod  Spomenika pilotima braniocima  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Delegacija Kluba generala i admirala polaže venac kod Spomenika pilotima braniocima
Stefanović je istakao da će imena pilota 6. lovačkog puka, koji je branio nebo naše zemlje tog dana, biti zauvek upamćena.
„Miloš Žunić, Miha Klavor, Živica Mitrović, Dušan Boričić, Jovan Kapešić, Dobrica Novaković, Branislav Todorović, Karl Štrbnek, Milutin Petrov, Milivoje Bošković i Vladimir Gorup – imena su koja će se zauvek pamtiti. Iako vidno slabiji od neprijatelja do poslednjeg daha branili su nebo naše otadžbine. Uspeli su da obore preko četrdeset bombardera i lovaca i oštete veliki procenat agresorskih snaga. Bili su pripadnici naše elitne jedinice – 6. lovačkog puka“, naveo je Stefanović.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomenik pilotima braniocima Beograda
Spomenik pilotima braniocima Beograda - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Spomenik pilotima braniocima Beograda
Kako je dodao, bili su svesni da će izgubiti svoje živote, ali nisu oklevali.
„Vojnik se polaganjem zakletve zavetuje na vernost otadžbini i zavetuje se da će braniti svoj narod i to nisu prazne reči, kao što rekoh. I tog 6. aprila srpski vojnik branio je svoje, nije tražio tuđe, nije nikoga napadao. Tako je uvek bilo kroz našu istoriju. Branili smo naše pravo da budemo slobodni i samostalni. Bili smo na pravednoj i miroljubivoj strani istorije, bili smo za razliku od mnogih na strani dobra. I danas sa ponosom ponavljamo da smo bili antifašistički narod. Čuvamo uspomene na sve naše znane i neznane junake koji su nam svojim delima izvojevali slobodu i omogućili nam da danas stvaramo bolju budućnost za nas i naše potomke“, rekao je ministar Stefanović.
© Sputnik / Lola ĐorđevićVeterani 63. padobranske polažu venac kod Spomenika pilotima braniocima
Veterani 63. padobranske polažu venac kod Spomenika pilotima braniocima  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Veterani 63. padobranske polažu venac kod Spomenika pilotima braniocima
Skup je započeo minutom ćutanja čime je odata počast žrtvama šestoaprilskog bombardovanja 1941. godine, a vence su, pored ministra odbrane, položili Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Grada Beograda, delegacija Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, predstavnici SUBNOR-a Srbije, Kluba generala i admirala, veterana 63. padobranske brigade, članovi udruženja 6. lička i Kurjaci sa Ušća te predstavnici Udruženja građana „Volim Zemun“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPolaganje venaca kod Spomenika pilotima braniocima
Polaganje venaca kod Spomenika pilotima braniocima  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Polaganje venaca kod Spomenika pilotima braniocima
Tradicionalnoj ceremoniji odavanja počasti braniocima Beograda na Zemunskom keju prisustvovali su i zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić, brigadni general Nikola Dejanović, komandant Garde i načelnik Štaba Komande za obuku brigadni general Muharem Fazlić i načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala