- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Na udaru sankcija SAD: 42 filijale Zberbanke, Siluanov i drugi članovi Saveta bezbednosti Rusije

© AFP 2023 / PAUL J. RICHARDS Ministarstvo finansija SAD
Ministarstvo finansija SAD - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije protiv 42 preduzeća povezana sa Zberbankom, saopšteno je na sajtu američkog Ministarstva.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ministarstvo finansija dodaje 42 filijale Zberbanke na sankcionu listu“, navodi se u dokumentu.
Osim toga, napominje da su „direktno i indirektno blokirana sva pravna lica u vlasništvu Sberbanke od 50 ili više odsto, čak i ako nisu uključena na listu OFAC (Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD)“.
Na spisku se, između ostalog, nalaze filijale Zberbanke u Kazahstanu, Belorusiji i Ukrajini. Takođe je uključena Zberbanka Evropa (Sberbank Europe AG) – filijala Zerbanke u Austriji.

Resor navodi da su vlasti SAD takođe uvele sankcije rukovodiocu administracije ruskog predsednika Antonu Vajnou, ruskom ministru finansija Antonu Siluanovu, ruskom ministru pravde Konstantinu Čujčenku i brojnim članova Saveta bezbednosti Rusije.

Ministarstvo dodaje na sankcioni spisak, između ostalog, zamenika sekretara SB Rusije Rašida Nurgalijeva, gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina i gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova.
„Danas se uvode sankcije preostalim članovima Saveta bezbednosti Rusije“, objasnio je američko Ministarstvo, dodajući da je Vašington ranije već uveo sankcije jednom delu članova SB Rusije.
Istovremeno, američke vlasti su ponovo stavile na crnu listu ruskog ministra unutrašnjih poslova Vladimira Kolokolceva, generalnog tužioca Igora Krasnova, predsednicu Saveta Federacije Rusije Valentinu Matvijenko, direktora Spoljnoobaveštajne službe Sergeja Nariškina. Vašington im je ranije uveo ograničenja, ali u okviru drugih predsedničkih ukaza.
Uvrštavanje na sankcioni spisak znači zamrzavanje imovine u SAD i zabranu američkim državljanima ili kompanijama da posluju sa pomenutima.
Podsetimo, Bela kuća je ranije saopštila da Vašington, između ostalog, uvodi parališuće sankcije protiv Zberbanke i Alfa banke, što je jedna od mera u novom sankcionom paketu koji Amerika uvodi zbog Ukrajine.
Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
RUSIJA
Nove američke sankcije: Na udaru Putinove ćerke, porodica Lavrova, Mišustin i Medvedev
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala