- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kolektivno slepilo Zapada – udarac na UN preko Rusije

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaVasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Iako je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja izložio na sednici SB UN u utorak dokaze o tome da su optužbe na račun Rusije zbog dešavanja u Buči – lažne, čini se da među zapadnim predstavnicima u tom telu vlada kolektivno slepilo. Da li je odsustvo sluha za ruske argumente udarac Ujedinjenim nacijama i onome što predstavljaju?
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Nebenzja je podsetio da je ruska vojska ovaj grad napustila 30. marta i da dok se grad nalazio pod kontrolom ruske vojske nijedan lokalni stanovnik nije nastradao, kao i da su se ljudi slobodno kretali i koristili mobilne telefone. Izlazi iz grada, kako je rekao, nisu bili blokirani.
Istovremeno, prema Nebenzijinim rečima, južne delove Buče, uključujući stambene četvrti, ukrajinske vlasti su danonoćno gađale iz artiljerije velikog kalibra, tenkova i višecevnog bacača raketa. On je takođe podsetio da je 1. aprila poslanik Saveta Buče Katerina Ukrajinceva u dvominutnom snimku upozorila sugrađane da su u naselje ušli predstavnici Službe bezbednosti Ukrajine i da sprovode akciju čišćenja.
Uprkos tome što je i stalni predstavnik Kine u UN Žang Džun na sednici Saveta bezbednosti pozvao na uzdržavanje od neosnovanih optužbi za provokaciju u Buči i naveo da se okolnosti moraju proveriti i da optužbe moraju biti zasnovane na činjenicama, Zapad je gluv i slep na ove argumente.

Kolektivno slepilo Zapada

Diplomata u penziji Zoran Milivojević to objašnjava time da je i na ovoj sednici Saveta bezbednosti, kako kaže, došla do izražaja antiruska euforija, gde činjenice i objektivni kriterijumi, na žalost, padaju u drugi plan.
„Ono što što bi bio jedan normalan stav i pristup je ono za šta se, na primer, zalaže Indija koja traži objektivnu istragu događaja u Buči i normalno uzimanje činjenica u obzir. Pominjem Indiju jer je reč o drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu koja zastupa neka objektivna gledišta, a u tom smislu svakako treba uzeti u obzir i kineski stav koji se poklapa sa indijskim. Međutim, očigledno je da u prvom planu nisu ni istina ni činjenice, već politički interes da se ovaj trend diskvalifikacije Rusije po svaku cenu, bez obzira na argumente i činjenice, drži visoko na agendi zapada i da bude dominantan“, ocenjuje Milivojević.
On primećuje da takav trend, ipak, sve više gubi podlogu jer ogroman broj zemalja u svetu, pa čak i u Evropi, sve češće dovodi u pitanje takvu vrstu politike. Međutim, kako dodaje, problem je pokušaj da se Ujedinjene nacije stave u funkciju takve politike.
„To je pokušaj da se Ujedinjene nacije, koje su osnov međunarodnog poretka po svim linijama, iskoriste kao instrument sprovođenja jedne politike koju obeležava jednostranost i odsustvo objektivnog pristupa i realnih činjenica. Mislim da taj pokušaj neće proći i to se najbolje vidi u nemogućnosti da se Ujedinjene nacije iskoriste protiv samih sebe, odnosno da se dovede u pitanje osnov njihovog postojanja i Povelja na kojoj počivaju tim zahtevima da se Rusija izbaci iz SB UN ili da joj se oduzme pravo veta“, ukazuje naš sagovornik.

Instrumentalizacija međunarodnih foruma

Ceo taj nastup se svodi, ističe Milivojević, na instrumentalizaciju svih međunarodnih foruma, na čelu sa Ujedinjenim nacijama, kako bi se Rusija diskvalifikovala, pri čemu se taj pokušaj ne bazira na objektivnim okolnostima niti na istinitim događajima:
„Tu nema prava niti objektivnosti, već čisto jedne politike koju isključivo obeležava antiruska euforija i to je jedna opasna teza. Ali, vidi se da ona ipak ne prolazi i da okolnosti na terenu, dan po dan, dovode u pitanju i tu politiku i platformu za njen nastup“.
Sagovornik Sputnjika podseća da više od dve trećine sveta ne podržava sankcije Ruskoj Federaciji, što ozbiljno pokazuje da jednostrani pristupi ipak ne mogu da prođu.
„Takođe, kako vreme ide i ruski argumenti će dobijati na značaju i težini i verujem da će u Ujedinjenim nacijama za to imati sluha, da se dođe do objektivnog viđenja i situacije koja bi odgovarala istini. U krajnjem slučaju, mislim da je interes svih nas da imamo jedan realan i istinit pristup i mislim da je strašno važno da se Rusija do kraja angažuje u otkrivanju čijenica i da na njima zasniva svoj pristup“, zaključuje Zoran Milivojević za Sputnjik.
Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.
Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama je na sednici Saveta bezbednosti UN pozvao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da ne dozvoli Zapadu da ratuje do poslednjeg Ukrajinca kako bi ostvario svoje planove i istakao da je cilj ruske operacije u Ukrajini trajni mir u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala