Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kod Niša otkriveni najstariji fosili neandertalaca u Srbiji

© Foto : Sputnjiku ustupio Dušan MihailovićUlaz u pećinu Pešturina
Ulaz u pećinu Pešturina - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
U pećini Velika Balanica u Sićevačkoj klisuri kod Niša otkrivena su četiri zuba koja su pripadala najmanje dvoma neandertalcima, saopštio je danas Filozofski fakultet u Beogradu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Zubi su stari oko 300.000 godina, što ih čini najstarijim fosilnim ostacima neandertalca u istočnoj Evropi i drugim najstarijim ljudskim fosilima u Srbiji, tek nešto mlađim od pola miliona godina stare donje vilice čoveka iz Male Balanice otkrivene 2007. godine.
Do sada su ostaci neandertalca u Srbiji bili identifikovani samo na jednom lokalitetu, obližnjoj pećini Pešturina, u kojoj su 2015. godine otkriveni jedan zub i fragmentovana kost podlaktice neandertalca. Najdrevniji ostaci neandertalaca, starosti između 300.000-500.000 godina, identifikovani su na području zapadne Evrope, a vremenom se njihov areal proširio sve do zapadne Azije.
Njihovo prisustvo u Velikoj Balanici pre oko 300.000 godina predstavlja najraniji dokaz njihovog širenja prema istoku.
Na teritoriji Balkana pre 300.000 godina najverovatnije je došlo do kontakta evropskih i bliskoistočnih populacija.
Kako se navodi u saopštenju, još se ne može sa sigurnošću reći da li je do širenja kulturnih inovacija došlo migracijama ljudi ili razmenom ideja između zajednica, niti se mogu identifikovati izvorni nosioci ove tehnologije.
Izvesno je, konstatuju stručnjaci, da su ove inovacije dovele do konačnog uobličavanja kulturnih obrazaca karakterističnih za srednji paleolit, period koji predstavlja jednu od prekretnica u ranoj praistoriji čovečanstva.
Analiza zuba objavljena je u časopisu „Džurnal of hjuman evolšen“, jednom od vodećih časopisa koji objavljuje radove iz oblasti evolucije čoveka.
U projektu je učestvovao međunarodni tim stručnjaka iz Srbije i Kanade, koji vode profesori Dušan Mihailović sa Filozofskog fakulteta UB i profesorka Mirjana Roksandić sa Univerziteta u Vinipegu u Kanadi.
Istraživanja su sprovedena u okviru rada na projektu NEEMO Fonda za nauku.
Neandertalac - Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Važno otkriće o vezama Balkana sa Bliskim istokom – kontakti ostvareni pre više od 240.000 godina
Vilica hajdelbergenzisa pronađena u Balanici - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2020
Neandertalac iz Sićeva: Nova arheološka otkrića u Srbiji menjaju istoriju čovečanstva
Pećina Mendrin u Francuskoj - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Novi dokazi iz pećine menjaju sve što znamo o prvim ljudima u Evropi
Analiza zuba objavljena je u časopisu „Džurnal of hjuman evolušen“ od strane međunarodnog tima stručnjaka iz Srbije i Kanade, koju vode profesori Dušan Mihailović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. Mirjana Roksandić sa Univerziteta u Vinipegu (Kanada).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala