- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cena uglja u EU i dalje raste posle zabrane uvoza iz Rusije

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaBager na skladištu uglja
Bager na skladištu uglja  - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Cene uglja u Evropi nastavljaju rast dostižući danas 303 dolara po toni, nakon što je Evropska komisija objavila zabranu uvoza ruskog uglja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Indeks API2, koji predstavlja referentnu vrednost za evropske cene uglja, prema podacima sa terminskog tržišta uglja u Roterdamu skočio je u utorak za 12,5 procenata na 295 dolara po toni nakon što je predsednica EK Ursula fon der Lajen objavila zabranu uvoza ruskog uglja.
Cene ovog energenta su danas nastavile rast za dodatnih 4,5 posto u odnosu na zatvaranje berze u utorak, na 303 dolara po toni, prenosi agencija Anadolija.
Ugalj za isporuku u maju i junu ove godine (fjučers ugovori) trguje se po ceni od 325 i 323 dolara po toni, respektivno.
Prema briselskom istraživačkom centru „Brojgl“, ruski ugalj je 2020. godine činio 54 posto ukupnog uvoza uglja Evropske unije, dok je njena zavisnost od ruskog termalnog uglja koji se koristi za proizvodnju električne energije iznosila 70 procenata, preneo je Tanjug.
U Evropskoj uniji je ugalj prošle godine učestvovao sa 15 odsto u proizvodnji električne energije, dodaje se u informaciji.
Istovar uglja - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
SVET
Fon der Lajen: Evropska komisija predložila novi paket antiruskih sankcija ─ na meti ugalj, brodovi
Samit EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Evropska unija zabranjuje uvoz cementa, drveta, kavijara i votke iz Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala