- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

BiH će biti izuzeta od odluke Vlade Srbije o privremenoj zabrani izvoza osnovnih namirnica

© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSStaša Košarac i Branislav Nedimović
Staša Košarac i Branislav Nedimović - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2022
Pratite nas
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem o omogućavanju nastavka izvoza merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice iz Srbije na tržište Republike Srpske i Federacije BiH.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Današnji sastanak je usledio je nakon sastanka srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltije sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Mostaru, kao i najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će BiH biti izuzeta od odluke Vlade Srbije o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.
„Dobili smo čvrsto uveravanje da će Vlada Srbije doneti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice u BiH, u skladu sa potrebama koje su iskazale Republika Srpska i Federacija BiH. Reč je ukupnoj količini od 196.145 tona pomenutih poljoprivrednih proizvoda“, rekao je Košarac.
Na sastanku je istaknuto da je odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza privremenog karaktera i da se trenutno analiziraju raspoložive količine pomenutih poljoprivrednih proizvoda zbog neizvesnosti i poremećaja na globalnom tržištu.
Košarac i Nedimović usaglasili su da je od izuzetnog značaja nastavak spoljnotrgovinskog prometa merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, budući da je Srbija, nakon EU, najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH.
„Srbija je regionalni lider sa ozbiljnim i odgovornim politikama. Uvereni smo da će pokazati senzibilitet i u ovom slučaju, te da će na osnovu dobrih i prijateljskih veza srpskog člana Predsedništva Dodika i predsednika Srbije Vučića, privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH dobiti ugovorene količine ovih proizvoda iz Srbije“, naglasio je Košarac.
Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“, pri čemu je ministar Košarac informisao ministra Nedimovića o opredeljenosti zvaničnika Republike Srpske da BiH bude deo pozitivnih regionalnih tokova.
„U potpunosti podržavamo regionalnu saradnju i priključivanje „Otvorenom Balkanu“, prvenstveno zbog benefita za privrednu zajednicu i sve građane. U aktuelnoj situaciji sa izvozom određenih poljoprivrednih proizvoda vidljiva je prednost članstva u ovoj regionalnoj inicijativi“, naglasio je Košarac.
Kako je istakao, zvaničnici Republike Srpske nastaviće da potenciraju važnost pridruživanja „Otvorenom Balkanu“, bez obzira na protivljenja iz Federacije BiH.
„Federacija BiH je protiv ove inicijative isključivo zbog političkih predrasuda, što negativno utiče na domaći privredni sektor. Privrednici kako iz Republike Srpske, tako i iz Federacije BiH, taoci su takve politike, što je nedopustivo. Republika Srpska će nastaviti da insistira na tome da budemo deo pozitivne regionalne priče“, poručio je Košarac, prenela je RTRS.
Žetva pšenice  - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
EKONOMIJA
Privrednici traže da Srbija ponovo izvozi pšenicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala