- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Vreme je da se Južna Osetija vrati kući“: Sprema se još jedan referendum

© AFP 2023 / Mikhail MordasovPogled na glavni grad Južne Osetije Chinval
Pogled na glavni grad Južne Osetije Chinval - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Vlasti Južne Osetije treba da se obrate Vrhovnom sudu kako bi bila pokrenuta procedura pripreme za referendum za ulazak u sastav Rusije, rekao je Sputnjiku lider Južne Osetije Anatolij Bibilov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Po rečima lidera Južne Osetije, „postoje određeni pravni koraci“ koji treba da se preduzmu. Nakon što Vrhovni sud odgovori na zahtev, počinje priprema i vlasti određuju datum referenduma.
„Ti koraci se razrađuju i faktični su razrađeni. Postoje zahtevi po Ustavu, zakonski zahtevi koji se moraju ispuniti. Stoga rešavanje tih pravnih pitanja, naravno, apsolutno treba da bude povezano sa međunarodnim pravom. Naravno, u najskorije vreme ćemo preduzeti te korake i prokazaćemo nedvosmislenost i ozbiljnost namera republike Južna Osetija da uđe u sastav Ruske Federacije“, konstatovao je Bibilov.
U Južnoj Osetiji se mogu održati dva referenduma: prvi o ulasku u sastav Rusije, a drugi o ujedinjenju sa Severnom Osetijom.
„Treba da shvatimo da se direktan ulazak u sastav Rusije i momentalno ujedinjenje Osetije neće desiti, jer to ne dozvoljava zakon. Kada Južna Osetija bude u sastavu Rusije, tada treba da se pokrenu procesi ujedinjenja Osetija i treba da budu održana dva referenduma“, kazao je lider Južne Osetije.
Po njegovim rečima, odluku o ulasku u sastav Rusije podržaće većina stanovništva republike, podsetivši da je na referendumu 1992. godine 99,8 odsto stanovništva glasalo za prisajedinjenje Rusiji.

„Još jednom ističem da je vekovna želja naroda Južne Osetije da postane deo Rusije realna. Jednostavno nemamo pravo da propustimo ovu priliku“, kazao je Bibilov.

Bibilov je podsetio da je Južna Osetija više puta preduzimala korake kako bi se vratila u sastav Rusije – tridesetih, pedesetih, osamdesetih, devedesetih godina prošlog veka, pa sve do 2008.

„Sve to govori da je Južna Osetija uvek težila Rusiji, jer Osetini, Južni Osetini smatraju Rusiju svojom istorijskom otadžbinom, kao i drugi narodi koji žive na teritoriji Rusije. Dakle, ovde ne vidim nikakvu razliku sa Krimom. Krim se vratio kući i mislim da je danas došlo vreme da se i Južna Osetija vrati kući“, ocenio je predsednik.

Odluku o održavanju referenduma, naveo je, podržali su i vodeći ruski političari.
Kako je naglasio, ne treba povezivati specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini i referendum u Južnoj Osetiji za ulazak u sastav Rusije.
Bibilov je ranije izjavio da će Južna Osetija uskoro preduzeti pravne korake da uđe u sastav Rusije. On je napomenuo da je mogućnost za realizaciju ovog „strateškog cilja“ bila još 2014. godine, kada se Krim ponovo ujedinio sa Rusijom nakon referenduma.
Južna Osetija - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2022
RUSIJA
Može li Južna Osetija da se ujedini sa Severnom — u okviru Rusije
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
RUSIJA
Peskov o referendumu o pridruživanju Južne Osetije Rusiji: Moskva ne preduzima nikakve korake
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala