- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Veliki uspeh stručnjaka „Dedinja“: Oboren evropski rekord, prvi put u Srbiji ugrađena portiko valvula

© pixabay/marionbrunOperacija
Operacija - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
U Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ dvema pacijentkinjama danas je prvi put u Srbiji implantirana posebna portiko (portico) valvula proizvođača ABBOTT, koja je naročito pogodna za one pacijente koji imaju pridruženu bolest srčanih krvnih sudova, odnosno bolest koronarnih arterija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako je saopšteno iz Instituta, i na ovaj način nastavljeno je sa uvođenjem TAVI rešenja.
Osim intervencija sa novim protezama, prvi put u Srbiji, pristupna mesta za izvođenje TAVI procedura zatvorena su specijalnim uređajem za vaskularno zatvaranje, takozvanom MANTOM, koja u sebi sadrži posebnu vrstu lepka, čijim se nanošenjem veoma uspešno zaustavlja krvarenje iz velikih otvora na femoralnim arterijama.
„Novi dizajn proteze sa otvorenim ćelijama velikog promera omogućava lakši pristup velikim krvnim sudovima, odnosno preponskim arterijama, što je za nas lekare olakšavajuća okolnost u izvođenju svih budućih potencijalnih intervencija kao što su, na primer, plasiranje stenta ili balon dilatacije“, kaže koordinator TAVI programa u „Dedinju“, interventni kardiolog dr Darko Boljević.
Dr Boljević napominje da Institut nastavlja da radi u punom kapacitetu i da smanjuje liste čekanja.
Nakon otvaranja nove zgrade Institut je započeo izvođenje TAVI programa u punom kapacitetu.
Lekari te ustanove su prošle nedelje oborili evropski rekord po broju TAVI procedura urađenih u jednom danu, pa su stručni timovi Instituta uspeli da izvedu trinaest zamena aortnog zaliska na srčanom mišiću (TAVI procedure), čime su definitivno osvojili evropski pobednički tron, koji su do sada delili sa bolnicom u Lajpcigu.
Iz Instituta podsećaju da je zbog ostvarenih odličnih rezultata RFZO prihvatio da ove procedure finansira iz državne kase.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala