- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

U Mostaru otvoren Međunarodni sajam privrede, izlaže i Srbija /foto/

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEDJA VUCKOVICAna Brnabić na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru
Ana Brnabić na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Nakon dve godine pauze, u Mostaru je otvoren 23. Međunarodni sajam privrede, na kojem se, na svom nacionalnom štandu, predstavlja i Srbija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Sajma, obratili su se premijer Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.
„Samo držeći se zajedno i gradeći mostove, privredne i infrastrukturne, Srbija i BiH mogu da unaprede svoju privrednu saradnju i da zajedno grade prosperitetniji region“, poručila je Ana Brnabić.
Brnabićeva je izrazila zadovoljstvo što je, nakon šest meseci, ponovo u Mostaru, gde može da nastavi razgovore o privrednoj, regionalnoj saradnji, ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju i o daljim naporima u zajedničkoj izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona.
Ona je naglasila da je u poslednjih 10 godina, bilateralna robna razmena između BiH i Srbije udvostručena, uz konstantan rast.
Iznela je podatak da je prošle godine dostignut nivo robne razmene od 2,34 milijarde evra, dok je BiH bila peti spoljnotrgovinski partner Srbije posle Nemačke, Kine, Rusije i Italije. Istovremeno, BiH je bila treća izvozna destinacija, posle Italije i Nemačke.
Spoljnotrgovinska razmena prošle godine je bila 34 odsto veća nego 2020, a Srbija je na trećem mestu po visini ulaganja u BiH, dodala je Brnabićeva.
Svi ti rezultati ukazuju na pozitivan trend razvoja dve zemlje, kao i na dodatni potencijal međusobne saradnje, ukazala je Brnabićeva.
© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEDJA VUCKOVICAna Brnabić na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru
Ana Brnabić na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Ana Brnabić na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru
Ona je navela da je Srbija peti put uzastopno na Sajmu u Mostaru sa 18 izlagača, te izrazila uverenje da će ta manifestacija umnogome doprineti da rezultati saradnje dve zemlje u narednom periodu budu još bolji.
Brnabićeva je istakla da je od izuzetnog značaja da se razvijaju infrastrukturni projekti, u koje je Vlada Srbije posebno ulagala u prethodnom periodu.
Podsetila je da je počela izgradnja autoputa u oba pravca od Beograda do Sarajeva, a da je krajem novembra 2021. izgrađen granični prelaz na mostu Ljubovija-Bratunac.
„Ovakvi projekti pomoći će našim privrednicima da razmenjuju robu i omogućiti više radnih mesta, bolje plate i bolji životni standard“, kazala je Brnabićeva.
Dodala je da Srbija i BiH imaju veliki potencijal za saradnju i u domenu energetike, poljoprivrede, turizma i prehrambene industriju, preneo je Tanjug.
Na Nacionalnom štandu Srbije u Mostaru predstavljena je proizvodnja viljuškara „Jović servis i remont“, školskog nameštaja „Tehno-ekonomik“, veša „Piroćanac“, nameštaja „Europlast Dinić“, vina i bezalkoholnih pića „Rubin“ iz Kruševca...
Mostarski sajam privrede po broju izlagača i posetilaca, jedna je od najvažnijih sajamskih izložbi u Bosni i Hercegovini. Tokom Sajma biće održana i podsajamska manifestacija — Sajam turizma Mostar, koja će predstaviti i promovisati turističke potencijale i povezati ponude turističkih agencija.
Sajam je otvorio ministar Mađarske Peter Sijarto, zemlje koja je ovogodišnji partner sajma.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala