- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Danska nije pružila dokaze o „nezakonitim aktivnostima“ proteranih ruskih diplomata

© AP Photo / Jens DreslingZastave Danske
Zastave Danske - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Danske vlasti nisu pružile nikakve dokaze da su ruske diplomate, proglašene za persone non grata, navodno umešane u nezakonite aktivnosti u zemlji, izjavio je ambasador Rusije u Kopenhagenu Vladimir Barbin. Kako kaže, Moskva neće ostaviti tak potez bez odgovora.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ambasada je dobila spisak od 15 diplomata, navedena su konkretna prezimena. I snažno je preporučeno da napuste teritoriju Danske u roku od dve nedelje. To je skoro polovina zaposlenih sa diplomatskim pasošima. Taj korak uopšte nije osnovan, danska strana nije pružila nikakve dokaze o njihovim nezakonitim aktivnostima“, rekao je ambasador za televiziju „Rusija 24“, ističući da je „taj potez bezuslovno usmeren na dalje uništavanje bilateralnih odnosa dveju zemalja, kao i da neće ostati bez odgovora Rusije“.
Prema njegovim rečima, rad diplomatskog predstavništva biti otežan zbog proterivanja polovine zaposlenih, ali će misija bez obzira nastaviti da vrši svoje funkcije.
Barbin je istovremeno upozorio da postoji rizik od zamrzavanja računa ambasade Rusije u Danskoj i da, ukoliko se to dogodi, ona neće moći da funkcioniše.
„Ambasada u tom slučaju neće moći da plaća svoje račune i shodno tome neće moći da isplaćuje plate zaposlenima i tako dalje“, dodao je.
Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Danske saopštilo je danas da 15 službenika ruske ambasade u Kopenhagenu, za koje danske vlasti sumnjaju da su prikupljali obaveštajne podatke, mora da napusti zemlju u roku od 14 dana. Istog dana, šef diplomatije Italije Luiđi Di Majo saopštio je o proterivanju 30 ruskih diplomata, Ministarstvo inostranih poslova Španije saopštilo je da Madrid proteruje oko 35 ruskih diplomata, dok je Švedska najavila proterivanje trojice diplomata.
Seriji proterivanja ruskih diplomata pridružile su se Letonija i Estonija, a Slovenija je saopštila da smanjuje broj zaposlenih u ambasadi Rusije u zemlji.
Juče su Francuska, Nemačka i druge evropske države proterale jedan broj ruskih diplomata.
Pogled na Pariz - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Neprijateljska politika nema granica: Ambasadoru Rusije u Francuskoj uručen spisak persona non grata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala