- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Neonacistički bataljoni povećali intenzitet granatiranja humanitarnih koridora u Marijupolju

© Sputnik / Ilья PitalevUništene zgrade u Marijupolju
Uništene zgrade u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Ukrajinski neonacistički bataljoni u Marijupolju od 31. marta nijednom nisu ispoštovali zahteve režima tišine, a 4. i 5. aprila pojačali su intenzitet granatiranja humanitarnog koridora, saopštio je načelnik Centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema njegovim rečima, ove činjenice potvrđuju da kijevske vlasti nisu sposobne da kontrolišu dejstva ekstremista i osiguraju bezbednost civila i stranih državljana tokom humanitarnih operacija.
Takođe je napomenuo da je, uprkos neviđenim merama koje je Rusija preduzima u okviru reagovanja na humanitarne inicijative Nemačke, Turske i Francuske za evakuaciju stranih državljana i civila iz Marijupolja, danas je ponovo cinično onemogućena još jedna humanitarna operacija koju je organizovala i pripremila ruska strana.
Mizincev je dodao da su ukrajinske vlasti za današnji dan najavile devet koridora u pravcu Zaporožja i Donjecka, od kojih nijedan u pravcu Rusije.
Kako je naveo, Oružane snage Rusije, kao i pripadnici snaga DNR i LNR, strogo poštuju režim tišine na svim rutama, uključujući i one koje je proglasila ukrajinska strana.
Oružane snage Rusije su proteklog dana evakuisale u Rusiju 18.654 osoba iz opasnih regiona Ukrajine, DNR i LNR, među kojima 2.837 dece. Do danas je evakuisano ukupno 620.760 ljudi, saopštio je Mizincev.
Načelnik je primetio da značajan deo stanovništva koje ekstremisti nasilno drže u ukrajinskim gradovima i dalje traži načine da se evakuiše u Rusiju. Tokom proteklog dana primljeno je 1.065 zahteva za evakuaciju, a ruska baza podataka već sadrži ukupno 2.738.174 zahteva iz 2.124 naselja Ukrajine.

O morskom humanitarnom koridoru

Informacije o pomorskom humanitarnom koridoru objavljuju se u međunarodnim navigacionim upozorenjima, svakih 15 minuta informacije o njemu se objavljuju na međunarodnim VHF radio-kanalima broj 14 i 16, rekao je Mizincev.
Kako je objasnio, ruska mornarica na ruskom i engleskom jeziku objavljuje detaljne informacije o funkcionisanju pomorskog humanitarnog koridora.
Mizincev je naglasio da se nespremnost ukrajinske strane da pomogne Rusiji u osiguravanju bezbednosti izlaska stranih brodova može smatrati samo kao pokriće za nehumane odluke da se strani brodovi i posade ostave u lukama Ukrajine kao „živi štit“.
General je još jednom pozvao Međunarodnu pomorsku organizaciju, kao i rukovodstvo kompanija brodovlasnika, da utiču na Kijev da deblokira i obezbedi izlazak brodova stranih država iz luka Ukrajine.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ruska garda u Melitopolju - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Oborena dva helikoptera za evakuaciju lidera „Azova“, Marijupolj će biti oslobođen od nacionalista
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala