- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Mali pobednik“ – pesnički most koji spaja Beograd i Banjaluku /video, foto/

© Sputnik / Aleksandar MilačićUčesnici festivala „Mali pobednik“
Učesnici festivala „Mali pobednik“ - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
U Beogradu je ovih dana održan 10. jubilarni „Mali pobednik“ – festival poezije za decu čiji su autori mališani iz beogradskih osnovnih škola. Sedmoro najboljih plasiralo se u finale najveće regionalne pesničke smotre za osnovnoškolski uzrast – „Dječije carstvo“, koje se 28. i 29. aprila održava u Banjaluci.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Mali književnici u zdanju velikih

Posle dve godine u onlajn formatu, mali pesnici su se ovog aprila ponovo našli pred svojim rivalima, žirijem i publikom. Ove godine, „Mali pobednik“ je po prvi put održan u prostorijama Udruženja književnika Srbije. Talentovani mladi pesnici, ali i njihovi ponosni mentori i roditelji, imali su priliku da dečje stihove čuju u istom onom prostoru u kom su govorili književni velikani – od Andrića do Bećkovića. Najbolji radovi pristigli na konkurs našli su se i u Zborniku festivala.
Svojevrsnu uvertiru glavnom takmičenju priredili su učenici kojima je za dlaku izmaklo mesto u finalu, ali čije su se pesme našle u užem izboru i štampane su u Zborniku – oni su imali priliku da od 10 časova svoje pesme kažu na istom mestu, pred žirijem i publikom.
© Foto : Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji„Mali pobednik“ u Klubu književnika
„Mali pobednik“ u Klubu književnika - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
„Mali pobednik“ u Klubu književnika
Ali najbolje je usledilo u podne, kada su svoja pesnička pera ukrstili finalisti, njih 43, koji su se takmičili u dve kategorije – mlađi (od prvog do četvrtog razreda) i stariji (od petog do osmog).
Ređale su se pesme na neverovatne teme – o braći na prodaju, rasparenim čarapama, kućnim ljubimcima sa velikim apetitom, ali i na one koje oduvek zaokupljuju misli mališana – roditeljima, školi, prvim ljubavima...
Žiri u sastavu Slobodan Stanišić, Tode Nikoletić i Jovo Čulić imao je težak zadatak da među ovim talentovanim mladim ljudima izabere pobednike i predstavnike Beograda na „Dječijem carstvu“.
© Foto : SRNAKnjiževnici Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić i Jovo Čulić, žiri „Malog pobednika“
Književnici Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić i Jovo Čulić, žiri „Malog pobednika“ - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Književnici Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić i Jovo Čulić, žiri „Malog pobednika“

Apsolutni pobednik festivala – Katarina Kanazir

Titulu apsolutnog pobednika 10. Festivala poezije beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik 2022“ ponela je učenica osmog razreda OŠ „Rade Končar“ Katarina Kanazir, sa svojom pesmom „Breza“.
Prvu nagradu u kategoriji mlađih finalista, od prvog do četvrtog razreda osvojila je učenica drugog razreda OŠ „Braća Baruh“ Neva Popović sa pesmom „Šta je to ljubav“, dok je među starijim takmičarima najbolja bila Anastazija Stojadinović iz OŠ „Đuro Strugar“ sa pesmom „Ima nešto u meni“.
Kartu za veliko finale u Banjaluci obezbedili su još i drugoplasirani Ana Jamedžija (OŠ „Filip Višnjić“) i Vasilije Nedeljković (OŠ „Borislav Pekić“) u konkurenciji od prvog do četvrtog razreda, kao i Jana Bašović (OŠ „Nikola Tesla“) i Maša Rodić (OŠ „Vasa Čarapić“) u konkurenciji od petog do osmog.
Dodeljene su i treće nagrade, koje su ravnopravno podelili Filip Đurić, Lazar Gluhalić, Pavle Zlatanović, Sergej Kolundžija i Vuk Savić (mlađa kategorija) i Dunja Dašić, Jana Malobabić, Ognjen Mihajlović, Staša Kostić i Uroš Pavlović (starija kategorija).
Takmičenju je prisustvovao i direktor festivala „Dječije carstvo“ Slobodan Stošić.
„Beogradski festival dečije poezije 'Mali pobednik' i banjalučki 'Dječije carstvo' spajaju Republiku Srpsku i Srbiju, Banjaluku i Beograd, s tim što smo matica mi, u Banjaluci. Ovde biramo one koji će predstavljati Beograd u Banjaluci. Svake godine je sve veći broj zainteresovanih škola“, rekao je Stošić.
Sonja Pješčić, direktorka „Malog pobednika“, obratila se prisutnima uz poruku da je ovo svojevrsni praznik lepe reči. Uz posebnu zahvalnost školama, roditeljima i nastavnicima, prepustila je podijum onima zbog kojih se sve ovo i organizuje – deci – i zaključila:
„To su ti mladi ljudi, na čijim malim nogama i bistrim glavama počiva svet“.

Šta je „Mali pobednik“

Festival beogradskih osnovnih škola „Mali pobednik“ osmišljen je kao kvalifikaciono takmičenje za „Dječije carstvo“, veliki međunarodni događaj na kom iz godine u godinu učestvuje na hiljade talentovane dece iz cele bivše Jugoslavije. Budući da je Beograd uvek davao najveći broj kvalitetnih radova i učesnika na konkursu, a broj finalista je ograničen, organizator je rešio da im pruži priliku da svoje pesme predstave široj publici i da njihovi radovi budu štampani u posebnoj knjizi.
„Mali pobednik“ tako ne samo da afirmiše dečje stvaralaštvo i podstiče kreativnost i takmičarski duh, već istovremeno kreira i prostor za druženje, saradnju i razmenu iskustava talentovane dece i između Srbije i Republike Srpske, Beograda i Banjaluke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala