- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Letonija, Estonija i Slovenija proteruju ruske diplomate; Moskva poručuje: Odgovorićemo

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Riga proteruje 13 ruskih diplomata, izjavio je šef letonske diplomatije Edgars Rinkevičs. Ministarstvo spoljnih poslova Estonije saopštilo je da Talin proteruje 14 ruskih diplomata. I Ljubljana je saopštila da proteruje 33 ruskih diplomata, javlja agencija Franc pres, pozivajući se na slovenački MIP. Iz Moskve poručuju da će uslediti odgovor.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Letonija smanjuje nivo diplomatskih odnosa sa Ruskom Federacijom zatvaranjem generalnih konzulata u gradovima Lijepaja i Daugavpils i proterivanjem 13 diplomata i zaposlenih“, napisao je Rinkevičs na Tviter nalogu.
U isto vreme, spoljnopolitički resor Estonije saopštio je da, osim proterivanja ruskih diplomata, zvanični Talin zatvara generalni konzulat Rusije u Narvi i kancelariju konzularnog odeljenja u Tartuu.
„Danas je Estonija pozvala ambasadora Rusije u Estoniji Vladimira Lipajeva kako bi mu uručila diplomatsku notu o zatvaranju generalnog konzulata Ruske Federacije u NArvi i kancelarije konzularnog odeljenja ruske ambasade u Tartuu. Estonija je takođe donela odluku da proglasi za persone non grata 14 njihovih zaposlenih, od kojih sedam sa diplomatskim statusom“, navodi se u saopštenju MIP-a.
Prema ranijem saopštenju slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova, broj zaposlenih u ruskoj ambasadi u Sloveniji biće smanjen.
„Slovenija je donela odluku da uskladi broj zaposlenih u diplomatskom predstavništvu Ruske Federacije sa brojem zaposlenih u diplomatskom predstavništvu Republike Slovenije u Moskvi“, navodi MIP.
Kako se dodaje u saopštenju, ruski ambasador Timur Ejvazov pozvan je danas i i izražen mu je protest u vezi sa događajima u Buči.
S tim u vezi, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da će ruska strana pružiti odgovarajući odgovor na poteze Letonije, Estonije i Slovenije.
Podsetimo, šef letonske diplomatije izjavio je u ponedeljak da će Riga sniziti diplomatske odnose sa Moskvom u svetlu dešavanja u ukrajinskom gradu Buča, koje rusko Ministarstvo odbrane naziva provokacijom. Rinkevičs je naveo da će konkretne odluke biti objavljene po završetku unutrašnjih procedura.
Juče su Francuska, Nemačka i druge evropske države proterale jedan broj ruskih diplomata. Pored toga, i Litvanija je snizila nivo diplomatskih odnosa sa Rusijom, povukavši ambasadora iz Moskve. Ruski ambasadori iz Rige i Viljnusa će, takođe, morati da se vrate u Moskvu. S tim u vezi, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila je da će uskoro uslediti recipročne mere Moskve.
Ranije su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može se videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.
Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.
Ruska vojska je ovaj grad napustila 30. marta, a sutradan je gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk potvrdio da u gradu nema nijednog ruskog vojnika, ali nije prijavio nikakve žrtve među civilima, a prvi „dokazi o zločinima“ pojavili su se tek četvrtog dana boravka Oružanih snaga Ukrajine u gradu.
Poljska je predložila formiranje međunarodne komisije za istraživanje događaja u ukrajinskom gradu Buča, koje je Ministarstvo odbrane Rusije nazvalo provokacijom.
Kopenhagen - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
RUSIJA
Danska proteruje 15 ruskih diplomata, Italija 30, Španija 25, a Švedska trojicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala