- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Cilj širenja dezinformacija o Buči ─ osujetiti pregovarački proces Moskve i Kijeva

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Potpirujući histeriju oko Buče, Zapad pokušava da osujeti rusko-ukrajinske pregovore u trenutku kada je u Istanbulu postignut napredak, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Postavlja se pitanje: šta je razlog za ovu otvorenu lažnu provokaciju, čiju je istinitost jednostavno nemoguće opravdati. Skloni smo da mislimo da razlog leži u želji da se pronađe povod za osujećivanje tekućih pregovora. Štaviše, da se to uradi baš u trenutku kada je, kako se kaže, počelo da sviće. Kada je na pregovorima u Istanbulu 29. marta prvi put tokom čitavog perioda kontakata naših delegacija ukrajinska strana predložila pisano viđenje onoga kako bi mogao da izgleda sporazum u delu koji se tiče statusa Ukrajine i bezbednosnih garancija“, objasnio je ministar.
On je primetio da se provokacija u Buči dogodila kada je Kijev prvi put stavio na papir mirovne odredbe.

„Ukrajinska strana je prvi put stavila na papir spremnost da svoju državu proglasi za neutralnu, nesvrstanu, nenuklearnu i prvi put je izjavila spremnost da odbije raspoređivanje naoružanja stranih država na svojoj teritoriji i održava vojne vežbe na svojoj teritoriji uz učešće stranih vojnika, osim uz saglasnost svih zemalja garanata, budućeg dogovora, nadamo se, uključujući i Rusiju“, naveo je ministar.

On je naglasio da je, osim toga, sama ukrajinska strana napisala u ovom nacrtu odredbi dogovora da se bezbednosne garancije za Ukrajinu neće odnositi na Krim i Donbas, u čemu Moskva vidi značajan napredak u svesti Kijeva o statusu ovih teritorija.
Ministar je dodao da bi sporazumi Moskve i Kijeva trebalo u potpunosti da isključuju širenje NATO-a na istok, pre svega na Ukrajinu.
„Bezbednosne garancije koje su ovim dogovorom (između Rusije i Ukrajine) predviđene, takođe, generalno, idu u pravcu uviđanja potrebe za pregovorima i to na način da se u potpunosti isključi proširenje NATO-a na istok, pre svega na Ukrajinu, kao i da se obezbedi nedeljiva bezbednost na evropskom kontinentu“, istakao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, pokrovitelji treba da pošalju Kijevu nedvosmislen signal da ne sabotira pregovore sa Moskvom.
„Da bismo imali stvarni napredak, insistiramo da se Kijevu pošalje nedvosmislen signal da se ne bavi sabotažom. U suprotnom, rizikujemo da ponovimo sudbinu Minskih sporazuma i na ovo nikada nećemo pristati“, konstatovao je ministar.
On je dodao da Rusija poziva one koji stoje iza dejstava Kijeva da shvate svoju odgovornost za bezbednost u Evropi i budući svetski poredak.
„Još jednom želimo da apelujemo na one koji rukovode dejstvima Kijeva, a mi znamo ko su, da shvate svoju odgovornost za bezbednost u Evropi, za budući svetski poredak, za obezbeđivanje u praksi da se svi principi Povelje UN poštuju“, rekao je šef ruske diplomatije.
Ukrajina je nakon incidenta u Buči pokušala da prekine pregovore sa Rusijom, dodao je ruski ministar.
„Upravo u trenutku kada je, u skladu sa sporazumima u Istanbulu, ruska strana, kao gest dobre volje, odlučila da deeskalira situaciju na terenu, pre svega u Kijevskoj i Černigovskoj oblasti – upravo u tom trenutku, tri dana nakon što je naša vojska izašla iz grada Buča, tamo je organizovana provokacija o kojoj danas govorimo“, konstatovao je Lavrov.
Prema ministrovim rečima, „ovo je urađeno kako bi se skrenula pažnja sa pregovaračkog procesa, skrenula pažnja sa činjenice da je ukrajinska strana posle Istanbula počela da se premišlja, pokušavajući da postavlja nove uslove, a čim su Zapadni mediji pokrenuli dezinformacije o gradu Buči, ukrajinski pregovarači pokušali su da u potpunosti prekinu pregovarački proces“.
Ruski ministar dodao je da se Moskva neće „igrati mačke i miša“.
„Zabrinuti smo što je ukrajinska strana odlučila da zahteva da, ukoliko se zaključi (mirovni) sporazum, za nekoliko dana budu prekinuta sva borbena dejstva, ruske oružane snage napuste Ukrajinu, a posle toga dođe do referenduma, predstoji ratifikacija u parlamentu. I postoji vrlo velika verovatnoća da kada ta ratifikacija i referendum daju negativan rezultat, pregovarački proces će morati da počne iznova“, objasnio je Lavrov.
„Ne želimo tako da se igramo mačke i miša“, naglasio je ministar.
Kako je naveo, ako Ukrajina nastavi da odbija da razgovara o denacifikaciji i demilitarizaciji, to neće doprineti toku pregovaračkog procesa.
„Ukoliko Ukrajinci, ukrajinska delegacija nastavi da izjavljuje da su potrebni neki dodatni koraci od strane Rusije, ako nastavi da kategorički odbija, kao što to sada čini, čak i da razgovara o zadacima denacifikacije i demilitarizacije, obnavljanja prava ruskog jezika, ako nastave da tvrde da nema problema sa ruskim jezikom, sa pravima stanovništva koje govori ruski, i ne postoje problemi sa nacifikacijom svih oblasti života zemlje, ne mislim da će to doprineti daljem toku pregovaračkog procesa“, zaključio je Lavrov.

Ukrajinska provokacija u Buči

Ranije su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može se videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.
Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala