- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kristalno oko: Jezero sa jednom vrstom riba i misterijom kako je u njega došla /foto/

© PixabayZaleđena voda na Arktiku
Zaleđena voda na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Na vrhu severnog Kvebeka u kanadskom Arktiku nalazi se krater gotovo savršenog kružnog oblika, pun kristalno čiste vode, koji se može videti i iz svemira – krater Pingualuit, lokalno poznat kao Kristalno oko Nunavika.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Krater je nastao kada je meteor udario u Zemlju pre 1,4 miliona godina, što ga čini jednim od najstarijih jezera na zapadnoj hemisferi. U krateru se mogu pronaći slojevi sedimenta stari stotine hiljada godina, a prepun je fosila i organskih materija koje u sebi kriju tragove o istorijskim klimatskim promenama.
Pingualuit je dobio ime prema inuitskom izrazu za mrlju na koži ili prištić izazvan hladnim vremenom.
Okružen krajolikom koji podseća na površinu Meseca i ispunjen vodom koja je prekrivena ledom devet meseci u godini, krater Pingualuit je jedno od najdubljih jezera u Severnoj Americi (400 metara). Obod kratera se uzdiže oko 160 metara iznad okolnog zemljišta i predstavlja najvišu tačku u regiji.
Krater Pingualuit je jedno od najtransparentnijih jezera na svetu, sa vidljivošću do 35 metara. Na ovakvu jasnoću vode utiče nekoliko faktora: U jezero se ne ulivaju reke ili potoci, tako da se voda skuplja isključivo od kiše i snega, a gubi samo isparavanjem. Većinu godine je prekrivena ledom, a najbliže ljudsko naselje je udaljeno oko 100 kilometara zapadno od kratera.
Jedina vrsta riba koja živi u jezeru je jezerska zlatovčica. Kako je ova riba došla u jezero i dalje je misterija s obzirom na to da se u njega ne ulivaju nikakve rečice, a voda se akumulira isključivo od kiše i snega, piše „Kliks“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala