- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Deonica auto-puta Pakovraće-Požega: Trasiranje, tuneli, petlje – radovi u punom jeku /video/

© Foto : YouTube/Javno preduzeće Putevi Srbije, snimak sa ekranaUlaz u tunel "Laz"
Ulaz u tunel Laz - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Radovi na deonici auto-puta „Miloš Veliki“ od petlje „Pakovraće“ na ulazu u Čačak iz pravca Ovčarsko-kablarske klisure do Požege su u punom jeku.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Pre nešto više od mesec i po dana otvorena je deonica auto-puta od Preljine do petlje „Pakovraće“ u dužini od 12 kilometara.
Gradnja je počela u maju 2019. godine, vrednost radova cele deonice do Požege je 450 miliona evra, a izvođač je kineska kompanija „CCCC“ (Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani). Rok za završetak je 36 meseci.
Deonica Preljina - Požega, ukupne je dužine oko 40 kilometara i nastavak je projekta izgradnje auto-puta Beograd - Južni Jadran. Skoro trećinu trase na budućoj deonici do Požege čine mostovi i tuneli: tri tunela, 35 mostova, 11 nadvožnjaka i tri petlje.
Auto-put od Preljine do Požege ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).
Deonica Preljina - Požega će povezati Čačak, Lučane i Požegu sa Moravskim koridorom koji će spojiti Koridor 11 sa Koridorom 10.
Najveći izazov za graditelje su preostala dva tunela „Laz“ (1.750 metara) i „Munjino brdo“ (2.040 metara) ispod planine Jelice, koji će ujedno biti i trenutno najduži tunel u Srbiji.
Od izlaska iz tunela „Laz” do ulaska u tunel „Munjino Brdo” ima 7,7 kilometara, a na tom delu se nalaze ozbiljni arhitektonski poduhvati.
Deo trase je u nasipima, deo trase prelazi kasnije u mostove. Od izlaza iz tunela „Laz“ do ulaza u tunel „Munjino brdo ima 12 mostova i tri velika nadvožnjaka. U ataru sela Negrišori se nalaze i najdeblji useci.
Radovi na tunelu Laz - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
EKONOMIJA
Kako teku radovi na najdužem tunelu u Srbiji: Visok šest metara, porede ga sa najvećim švajcarskim
Početak gradnje auto-puta od Požege do Duge Poljane - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
EKONOMIJA
Počela gradnja auto-puta od Požege do Duge Poljane /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala