- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović najavljuje prijavu zbog montaže njegovog glasa na snimcima o navodnoj kupovini glasova

© Flickr / Sputnjiku ustupila Vlada Crne GorePotpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2022
Pratite nas
Navodna kupovina glasova pred lokalne ulcinjske izbore ustalasala je crnogorsku javnost, a na društvenim mrežama se pojavio audio snimak na kom se o tome govori, a čija se autentičnost ne može provjeriti.
Na snimku su, kako se tvrdi, glasovi vicepremijera Dritana Abazovića, nosioca liste i kandidata za predsjednika Opštine Ulcinj koalicije "Za novi početak" Omera Bajraktarija, predsjednika Demokratske partije Fatmira Đeke, izvjesnog Ahmetija i N.N. osobe koji na albanskom jeziku, navodno, govore o kupovini glasova.
Sve se ovo događa pred sjutrašnje ponovoljeno glasanje na biračkom mjestu u centru grada.
“Podnijeću krivičnu prijavu protiv NN lica koje je montiralo moj glas na audio snimku koji se juče pojavio u javnosti, uoči ponavljanja izbora u Ulcinju”, naveo je vicepremijer Dritan Abazović na Tviteru.
“ Pozdravljam i pružam podršku svim aktivnostima ODT UL i SDT i očekujem da ispitaju sve navode u vezi ovog slučaja. Ranije smo imenom i prezimom saopštili imena lica koja se u Ulcinju bave izbornim zloupotrebama. Vjerujem da će nadležni organi, nakon novih saznanja, upotpuniti listu lica koja vrše izborne zloupotrebe, u Ulcinju i Crnoj Gori ”, dodao je on.
Abazović je poručio da je završeno sa vremenom kada se izborna volja građana određivala kovertama ili finansiranjem iz inostranstva.
Nosilac liste i kandidat za predsjednika Opštine Ulcinj koalicije "Za novi početak" Omer Bajraktari saopštio je da "osuđuje sramne montaže iz kuhinje aktuelne ulcinjske vlasti i pozivamo nadležne državne organe da utvrde ko govori istinu".
“ Ranije smo istakli ko kupuje glasove u Ulcinju. Takođe, zna se ko je odgovoran za afere "Koverta", "Snimak"... U susret ponavljanju lokalnih izbora u Ulcinju, politički oponenti svoj tradicionalni metod đelovanja pokušavaju pripisati nama, koristeći razne montaže, konstrukcije i manipulacije. Već oprobana metoda u koju niko ne može povjerovati. Mora se priznati, prvaci su u montaži i konstrukciji. Nikakve afere ni konstrukcije neće ometati da radimo za bolji Ulcinj i da potvrdimo našu pobjedu u srijedu. To je više nego sigurno .”, poručio je Bajraktari.
Lider DP-a Fatmir Đeka ocijenio je da je u pitanju "očajnički pokušaj gubitnika na izborima i njihovih militanata da se drugima montiraju afere".
Povodom, navodne, kupovine glasova oglasili su se i iz Opštinskog odbora DPS Ulcinj.
“Video ujedno jasno pokazuje ko je u pravu kada je u pitanju kupovina glasova i ko se u Ulcinju bavi nečasnim radnjama i prljavom kampanjom, a ko vodi kampanju fer i pošteno .”, saopštili su iz Opštinskog odbora DPS Ulcinj.
Oni su pozvali nadležne državne organe da ispitaju navode iz snimka i da preduzmu potrebne radnje.
“Onima koji se bave ovim nečasnim radnjama poručujemo da bi trebalo da ih je sramota i da im je sve uzaludno jer će im Ulcinj ponoviti ono što im je već saopštio, a to je da su u Ulcinju bili i ostaće opozicija.”, poručuju iz OO DPS-a.
Poslednjih dana Albanska koalicija DUA - DS u CG, Koalicija "Za novi početak" i lokalni DPS u više navrata razmijenili su optužbe o kupovini glasova.
Opštinska izborna komisija Ulcinja donijela je odluku o ponavljanju izbora na biračkom mjestu broj 5 u Drugoj mjesnoj zajednici nakon prigovora Koalicije "Za novi početak". Gasanje će biti ponovljeno u srijedu i moglo bi da dovede do praspođele jednog odborničkog mjesta, što bi promijenilo odnos snaga u budućoj vlasti u tom primorskom gradu.
Na izborima održanim 27. marta koalicija okupljenaa oko GP URA osvojila je 14 mandata, DPS – BS i DUA – DS po šest, Forca pet, Demokrate dva mandata. Ulcinjski parlament ima 33 odbornika.

SDT: Formiran predmet povodom navodne kupovine glasova

"U Specijalnom državnom tužilaštvu su od ranije formirani spisi predmeta povodom događaja u vezi navodnih zloupotreba koje su povezane sa održavanjem lokalnih izbora u Ulcinju. Danas objavljeni snimak će takođe biti ispitan u kontekstu eventualnog postojanja krivičnog djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva", saopštili su iz SDT-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala