- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Zahvaljujući Pupinu prešli „preko bare“ da bi pomogli Srbiji: Izložba o dobrovoljcima u Velikom ratu

© Foto : Narodni muzej ZrenjaninSrpski dobrovoljci iz SAD − doprinos Pupina i Vilsona u mobilizaciji
Srpski dobrovoljci iz SAD − doprinos Pupina i Vilsona u mobilizaciji - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Izložba „Srpski dobrovoljci iz SAD − doprinos Pupina i Vilsona u mobilizaciji“ biće otvorena sutra u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.
U katalogu izložbe navodi se da su u vreme Puninovog boravka u SAD, čuveni bili njegovi istupi u Century klubu u Njujorku, u izlaganju „Balkanska revolucija i i njen učinak na Austriju“ 23. novembra 1912. godine, u kojem Pupin borbu balkanskih naroda protiv otomanskog militarizma nazvao balkanskom revolucijom.
„U vreme Balkanskih ratova, Mihajlo Pupin u SAD pokrenuo je čitav niz akcija u korist Srbije i Crne Gore, posebno u zadobijanju simpatija američkog javnog mnjenja, držanjem predavanja i pisanjem i objavljivanjem novinskih članaka“.
Savez Sloga i Pupin u vreme Balkanskih ratova uspeli su da organizuju i upute u Kraljevine Srbiju i Crnu Goru i njihove vojske oko 8.000 dobrovoljaca iz SAD, a Srpski crveni krst u SAD poslao kao pomoć Kraljevini Srbiji 60.000 dolara, od čega je Mihajlo Pupin priložio 10.000 dolara.
„Po početku Velikog rata, u leto 1914. godine, osnovan je centralni odbor Narodne odbrane čiji je predsednik bio Mihajlo Pupin za pomoć dvema srpskim kraljevinama Srbiji i Crnoj Gori“, podsećaju iz Narodnog muzeja Zrenjanin.
Izložba Pupin i Tesla na istom putu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
Podkast
Radoslav Lale Pavlović: Laž je da su Pupin i Tesla bili u svađi | Orbita kulture
Postavka obuhvata 20 panoa na kojima je su prikazane fotografije, fotografije dokumenata i propratni tekst.
Autori izložbe su Milan Tlačinac, Milan Mirković, Justina Pupin Košćal i Jovan Pavlović, a izložbu je realizovalo Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda zahvaljujući sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala