- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska pozvala ukrajinske snage u Marijupolju da polože oružje

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Marijupolj
Pogled na Marijupolj - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Pripadnici ukrajinske teritorijalne odbrane proterali su sveštenstvo iz manastira Svetog Dimitrija u Sumskoj oblasti i podigli u njemu uporište, ukrajinski vojnici, nacionalisti i strani plaćenici u Marijupolju pozvani su da polože oružje, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„U Sumskoj oblasti u manastiru Svetog Dimitrija, pripadnici bataljona teritorijalne odbrane su pod pretnjom fizičkog nasilja primorali sveštenstvo da potpuno napusti zdanje“, rekao je Mizincev.
On je rekao da je u prostorijama manastira opremljeno uporište, a na teritoriji je postavljeno teško naoružanje – višecevni raketni bacači „Grad“ i haubice D-30.
Osim toga, u Harkovskoj oblasti jedinice ukrajinskih oružanih snaga digle su u vazduh branu Oskoljskog rezervoara. Poplave prete nekolicini naselja duž reke Severski Donjec, a grad Svjatogorsk u Kramatorskom rejon, sa više od 4.000 stanovnika, već je poplavljen.
„Takođe, u Harkovskoj oblasti pripadnici oružanih snaga Ukrajine miniraju krajeve puteva u severnom i istočnom pravcu“, dodao je general.
Prema njegovim rečima, ove zločinačke akcije ukrajinskih trupa imaju za cilj zastrašivanje civilnog stanovništva koje samostalno pokušava da se privatnim automobilima i pešice evakuiše u Rusiju.
„Ovakvi postupci Kijeva još jednom demonstriraju nehuman odnos prema sudbini sopstvenih građana i svedoče o potpunom nepoštovanju svih normi morala i međunarodnog humanitarnog prava“, naglasio je Mizincev.

Poziv da se položi oružje

On je istakao da su ukrajinski vojnici, nacionalisti i strani plaćenici koji su se utvrdili u Marijupolju pozvani da polože oružje i da će im biti pošteđeni životi. Za to je ruska strana predložila sprovođenje specijalne humanitarne operacije u utorak.
„S obzirom na tešku humanitarnu situaciju u pojedinim oblastima Marijupolja koje kontrolišu ukrajinske oružane formacije, kao i činjenicu da se raštrkane grupe nacionalističkih formacija ne potčinjavaju zvaničnom Kijevu, Oružane snage Rusije, polazeći na čisto humanim principima, za spasavanje civila predlažu jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, bataljonima teritorijalne odbrane i stranim plaćenicima da od 6 časova ujutru (5 po srednjoevropskom vremenu) 5. aprila 2022. godine prekinu borbena dejstva, polože oružje i izađu duž rute dogovorene sa ukrajinskom stranom u pravcu Zaporožja ka teritorijama koje kontroliše Kijev“, naveo je Mizincev.
Svima koji polože oružje garantuje se da će ostati živi, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, za praktičnu realizaciju ove humanitarne operacije predlaže se sledeći algoritam dejstava:
„Od 9 časova (8 po srednjoevropskom vremenu) uspostavlja se stalna veza između ruske i ukrajinske strane za međusobnu razmenu informacija; od 9.30 jedinice Oružanih snaga Ukrajine, bataljoni teritorijalne odbrane, kao i nacionalisti i strani plaćenici – s jedne strane, i Oružane snage Rusije zajedno sa vojnim formacijama Donjecke Narodne Republike – s druge strane, proglašavaju režim potpune tišine i garantuju njegovo strogo poštovanje“, objasnio je general.
Prema njegovim rečima, stvarni početak „režima tišine“ je 9.30 (8.30 po srednjoevropskom vremenu), „na izlazu iz Marijupolja prema Mangušu obe strane označiće podizanjem zastava: sa ruske – crvene, sa ukrajinske strane – bele duž cele linije dodira“. Osim toga, činjenica da su strane spremne da uvedu režim tišine potvrđuje se preko svih kanala veze, dodao je Mizincev.
„Od 10 do 13 časova – izlazak svih bez izuzetka ukrajinskih oružanih jedinica i stranih plaćenika, bez ikakvog oružja i municije“, rekao je on.
Ruska strana još jednom poziva zvanične vlasti Kijeva da pokažu razum, daju odgovarajuća uputstva militantima da prekinu besmisleni otpor i napuste grad, istakao je Mizincev.
„Ali znajući da se većina oružanih neonacističkih formacija u Marijupolju odavno ne potčinjava zvaničnom Kijevu, pozivamo ih da samostalno donesu takvu odluku i polože oružje“, naglasio je general.
General je dodao da se ruska strana nada da će Turska uticati na komandante ukrajinskih oružanih formacija u Marijupolju da polože oružje.
„Računamo na podršku turske strane u ovom teškom pitanju, izražavamo nadu da će turske kolege, koristeći svoj autoritet, uspeti svim mogućim sredstvima da utiču kako na predstavnike kijevskih vlasti, tako i direktno na komandante ukrajinskih oružanih formacija koje su ostale u Marijupolju“, rekao je general.
„Pri tome, s obzirom na potpunu neadekvatnost ponašanja oružanih formacija u Marijupolju, apelujemo na tursku stranu: u slučaju da komandanti ukrajinskih oružanih formacija odbiju da polože oružje, da pomognu u garantovanju režima tišine za evakuaciju civila i stranih državljana“, dodao je Mizincev.

Humanitarni koridori

Rusija će 5. aprila ujutru ponovo otvoriti humanitarni koridor za spasavanje stranaca i civila iz Marijupolja, a spremna je i da obezbedi kretanje brodova u luci u Berdjansku, saopštio je Mizincev.
„Uprkos trenutnoj situaciji, Ruska Federacija isključivo u humanitarne svrhe, a takođe i na molbu turske strane, od 6 časova 5. aprila 2022. ponovo otvara humanitarne koridore za spasavanje stranih državljana i civila iz Marijupolja, a spremna je i da obezbedi ulazak brodova koji učestvuju u evakuaciji u luku Berdjansk i izlazak iz nje u skladu sa normama međunarodnog pomorskog prava“, objasnio je Mizincev.
Mizincev je dodao da kijevske vlasti ponovo nisu dogovorile sa Rusijom nijedan humanitarni koridor ka Rusiji iz donjeckog i zaporožskog pravca.
Mizincev je naglasio da u svim pravcima, uključujući i one koje je objavila ukrajinska strana, Oružane snage Rusije, kao i formacije Donjecke i Luganske Narodne Republike, nastavljaju da ispunjavaju svoje obaveze poštovanja režima tišine.
Prema njegovim rečima, pripadnici ekstremističkih formacija Ukrajine ponovo su osujetili humanitarnu akciju u Marijupolju.
„Humanitarna operacija spasavanja stanovnika Marijupolja i stranih državljana, koju je u potpunosti organizovala i pripremila ruska strane, ponovo je cinično osujećena. Pripadnici nacionalističkih formacija koji su ostali u Marijupolju tokom čitavog perioda režima tišine koji je proglasila ukrajinska strana, vodili su intenzivnu neselektivnu paljbu iz minobacača i teških mitraljeza na humanitarni koridor“, naglasio je Mizincev.
On je dodao da su tokom proteklog dana Oružane snage Rusije bez učešća međunarodnih organizacija iz opasnih regiona Ukrajine evakuisale u Rusiju 16.648 osoba, od kojih 2.442 dece.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala