Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Reč građana Srbije: Snage koje su za jaču saradnju sa Rusijom jače od onih okrenutih Zapadu

© Tanjug / ZORAN ZESTICIzbori u Srbiji
Izbori u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Rezultati izbora pokazali su da stranke koje insistiraju na jačoj saradnji sa Rusijom imaju prednost nad prozapadnim što je jasan indikator u kom pravcu će se razvijati spoljnopolitička orjentacija zemlje, smatraju sagovornici Sputnjika.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Rezultati održanih izbora nisu značajno izašli sa horizonta očekivanja, ali su u nijansama ukazali na presudna pomeranja i zaokret glasačkog tela od evropske ka ideji doslednog očuvanja nacionalnog identiteta.
U okolnostima kada u Ukrajini bukte sukobi, a Srbija trpi pritiske da se na svom evropskom putu pridruži sancijama Rusiji, Srbi su ubedljivom podrškom Aleksandru Vučiću kao predsedničkom kandidatu, ali i poverenjem koje su poklonili desnici - u dramatičnim previranjima, iscrtali dalji spoljnopolitički put zemlje.

Rast desnice, pad bojkot opozicije

Analizirajući preliminarne rezultate po kojima Aleksandar Vučić pobeđuje u prvom krugu predsedničkih izbora sa skoro 60 odsto glasova, na parlamentarnim izborima vodi SNS, a u Beogradu SNS i SPS najverovatnije imaju većinu, politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da se ništa neočekivano nije dogodilo, ali da se pobeda Vučića u prvom krugu može smatratati istorijskom.
© AP Photo / Darko VojinovicPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
„ Ništa slično se nije desilo u istoriji Srbije da neko drugi put zaredom prođe u prvom krugu sa ubedljivo većim brojem glasova“, komentariše Vuk Stanić
Činjenicu da SNS jeste pobednik sa najviše osvojenih glasova, ali da po projekcijama koje se rade, nema samostalno većinu u Parlamentu on objašnjava rastom rejtinga desnih političkih stranaka, pre svih Koalicije Nada, patriotskog bloka Boška Obradovića i Zavetnika koji su prešli izborni prag od tri odsto. Oni su, smatra, verovatno oduzeli neke glasače SNS koji je kao i oni negde desna politička partija.
© SAVA RADOVANOVICŠef izbornog odbora SRS Đurađ Jakšić saopštava rezultate izbora
Šef izbornog odbora SRS Đurađ Jakšić saopštava rezultate izbora - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Šef izbornog odbora SRS Đurađ Jakšić saopštava rezultate izbora

„ To nije neka dramatična promena. Slabije su značajno prošle od svojih očekivanja stranke okupljene oko nekadašnje tzv. bojkot opozicije, stranke okupljene oko Dragana Đilasa s tim što je Zdravko Ponoš ostvario bolji rezultat i postavio se u orbitu kao lider tog dela opozicije. Hladan tuš je doživeo Boris Tadić, nisu uspeli suverenisti Saše Radulovića, a u političku penziju je otišao i Vojislav Šelješ“.

Glas za čuvanje nacionalnog identiteta

Neki kontinuitet vlasti će se, smatra Vuk Stanković, nastaviti sa različitim rasporedom uticaja među strankama koje će biti zastupljene u novoj vladi. Značajno jaču poziciju predviđa SPS-u kao važnoj kariki u vlasti.
© RADE PRELICLider SPS Ivica Dačić zadovoljan izbornim rezultatima
Lider SPS Ivica Dačić zadovoljan izbornim rezultatima - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Lider SPS Ivica Dačić zadovoljan izbornim rezultatima
Na pitanje šta sve to skupa govori, u kom pravcu su išla očekivanja građana Srbije, Vuk Stanković odgovara- udesno.
„To je refleksija na nerešena pitanja koja se tiču nasleđa raspada Jugoslavije, još otvorenog kosovskog pitanja, otvaranja pitanja položaja Srba u BiH , radikalizovanja pitanja identiteta Srba u Hrvatskoj, posebno u Crnoj Gori. Građani idu ka desnim strankama koje naglašavaju nacionalni identitet i brigu za državu. Ne verujem da će posle ovoga biti lako ići u pravcu uvođenja sankcija Rusima ma kakav bio pritisak sa Zapada“

Evroreformisti odlaze u zaborav

Pored povratka desnice kao važnu poruku izbora Vuk Stanković markira i odlazak evroreformista u zaborav.
© Sputnik / Senka MilošKoalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije
Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije
„Ideologija evroreformizma koja je bila determinanta našeg političkog života u prvoj deceniji novog milenijuma potpuno je zanemarena. To polako ide u zaborav. Rezultati izbora su pokazali da proruske stranke imaju prednost nad onim zapadnim“.

Ukrajina je aktivirala prosrusko biračko telo

I analitičar Bogdan Stojanović sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu kao interesantnu izdvaja činjenicu ekstremno visokog rezultata Vučića, koji je uzeo više u zbiru nego što su SNS i SPS uzeli zajedno na parlamentarnim izborima.
Druga velika poruka ovih izbora je, smatra, uspeh desničarskih organizacija.
© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest ispred RIK
Protest ispred RIK - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Protest ispred RIK
„Upravo je kriza u Ukrajini uticala na biračko telo koje podržava Rusiju da se aktivira i svoj glas da strankama poput Srpske stranke Zavetnici, Dveri ili DSS, koje u zbiru imaju više od 15 procenata“.

Vlada sa Mađarima ili SPS-om?

Kada je reč o postizbornoj kombinatorici, Stojanović kaže da SNS neće imati dovoljan broj mandata da formira Vladu ali da je izvesno da će mandate za većinu moći da obezbedi sa SPS-om ili manjinama, pri čemu „rasuti glasovi“ ispod cenzusa ne mogu ništa bitno da promene.

„Mađari će imati pet ili šest mandata i ta koalicija je moguća, mada očekujem da će okosnica vlasti ostati SPS-SNS, a ne iskuljčujem i da bi neke od patriotskih organizacija mogle da uđu u vlast zbog Beograda“

Nema Rio Tinta-nema rezultata

Na pitanje kako objašnjava da su neke stranke precenile svoje mogućnosti, a druge neočekivano zablistale, Stojanović kaže da jeste interesantno da su pojedine opcije za koje su istraživanja pokazivala da će se naći ispod praga cenzusa, poput Boška Obradovića - Dveri, prešle cenzus, dok druge kojima se predviđao značajan uspeh nisu mnogo postigle.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICMarinika Tepić i Zdravko Ponoš
Marinika Tepić i Zdravko Ponoš - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Marinika Tepić i Zdravko Ponoš
„Neuspeh, recimo, koalicije oko Marinike Tepić rezultat je toga što tema izbora više nije bila ekologija niti Rio Tinto.Oni su govorili da će osvojiti preko 20 posto, a sada vidimo gde su“.
RIK-ova projekcija izbornih rezultata - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
SRBIJA
RIK objavila nove rezultate izbora u Srbiji - SNS vodi, Vučić pobedio u prvom krugu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala