- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kakvo će vreme biti ovog proleća, šta nas čeka za Uskrs i Prvi maj

© Sputnik / Lola ĐorđevićProleće u Beogradu
Proleće u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Posle promenljivog vremena u martu i hladnog početka aprila narednih dana se temperature vraćaju u prosečne vrednosti za ovog doba godine uz brzo otopljenje, a za praznike - Uskrs i Prvi maj, očekuje se od 22 do 25 stepeni.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U Republičkom hidro-meteorološkom zavodu (RHMZ) kažu da je rano za preciznu prognozu vremena za drugu polovinu aprila, ali da prema proceni Evropskog centra (EC) vide da će maksimalne temperature za Veliki petak i dane uskršnjeg praznika biti oko 20, eventualno 22 stepena, dok će minimalna temperatura biti od osam do 12 stepeni Celzijusovih.
Procena EC je da će 22. aprila biti promenljivo oblačno. Postoji mogućnost da na Veliki petak bude kiše, ali u nedelju, za Uskrs, neće biti padavina. Takođe, ni za 1. maj se ne očekuju padavine. Tog dana biće toplo, 25 i više stepeni. Očekuje se lep i sunčan dan, prijatan za izlete.

Prosečno topao april, maj topliji nego inače

Prema sezonskoj prognozi RHMZ za april, očekuje se prosečno topao i prosečno vlažan mesec, dok će maj biti topliji i prosečno vlažan.
Đorđe Đurić, meteorolog, najavljuje da će u utorak, 5. aprila, biti vedro i hladno u zemlji, ponegde se očekuje slab mraz, a tokom dana biće sunčano toplije. Jutarnja temperatura biće od - 2 do 2, a tokom dana od 16 do 20 stepeni.
„U sredu će biti pravo prolećno vreme, sunčano i toplo i temperatura će biti od 19 do 23 stepena. U toku večeri sa jugozapada sledi povećanje oblačnosti, tako da nas u četvrtak očekuje oblačno vreme sa kišom i grmljavinom, jedino će na severu Vojvodine ostati suvo“,kaže Đurić i dodaje da je dobra vest što već popodne i uveče stiže razvedravanje sa severa, i do večeri će se u svim delovima Srbije razvedriti.
U četvrtak će biti malo hladnije, uz temperature od 12 do 18 stepeni, a u petak 7. aprila ponovo se vraća sunčano i pravo prolećno vreme.
Temperatura će biti oko 20 stepeni, isto u subotu, a zatim će do severa Vojvodine stići zahlađenje sa kišom i pljuskovima.
„Pogoršanje vremena će se u nastavku vikenda proširiti na celu Srbiju i u nedelju će u celoj zemlji biti oblačno i hladno sa kišom i znatno nižom temperaturom, koja će se kretati od plus osam do 14 stepeni. Ali, opet imamo dobru vest, jer od sledećeg ponedeljka sledi postepena stabilizacija vremena. Sledeće sedmice, sredinom aprila bi, prema trenutnim prognozama, imali sunčano i prijatno, pravo prolećno vreme. Temperature će biti oko 20 do 22 stepena“, kaže Đurić za „Blic“.
Jačih zahlađenja nema u najavi za narednih nekoliko nedelja, ali još nije jasno koliko će otopljenje potrajati. Prema ostalim prognozama, moguća je promena već 16. aprila koja bi donela svežije vreme.

Aprilski prosek

Srednja minimalna temperatura u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će prosečna vrednost biti viša za oko 1,2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se srednja minimalna temperatura oko 9,8 stepeni.
Srednja maksimalna biće iznad višegodišnjeg proseka, za oko 0,8 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 18,9 stepeni. Mesečne padavine biće u granicama višegodišnjeg proseka, za oko tri milimetra više u odnosu na prosek.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala