- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Uticaj ukrajinske krize na berzansko poslovanje u energetskom sektoru I Energija Sputnjika

© Sputnik / Vladimir PesnяGrafik rasta akcija na berzi
Grafik rasta akcija na berzi - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Posle krize koju je u globalnoj ekonomiji, pa i energetskom sektoru izazvala pandemija korona virusa ukrajinska kriza je ogolela tržište energenata.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U fokusu pažnje je snabdevanje Evrope naftom i gasom, odnosno, opredeljenje evropskih političara da odustanu od kupovine ruskih energenata.
Energetske kompanije, koje su zbog poskupljenja struje, nafte, gasa i uglja prošle godine uknjižile značajne zarade sada su procepu geopolitičkih odluka ne samo matičnih država već i zemalja gde posluju. Sama ekonomika njihovih poslovnih odluka ugrožena je politikanstvom. A njihovi menadžeri moraju voditi računa ne samo o političkim okolnostima i novouvedenim državnim propisima, već i o željama akcionara, koji nisu baš voljni da se odreknu dividendi.
Geopolitički milje poslovanja, naravno, utiče ne samo na poslovanje već i berzanske vrednosti energenata, pa i samih akcija energetskih kompanija. Dok male i srednje u Evropi teško preživljavaju velike su već u sitruaciji da svojim političarima, poput čelnika nemačkog koncerna BASF, javno poruče da se ne treba igrati sa brzopletim odricanjem od ruskog gasa jer, kako je obrazložio, to će dovesti do najveće krize posle Drugog svetskog rata.
Srbija, čiji NIS je suočen sa najavom sankcija Brisela od 15. maja, zbog toga što je većinski vlasnik ruska kompanija Gaspromnjeft, mogla bi imati problema ne samo zbog ugrožavanja poslovanja jedne od najvećih kompanija u zemlji (zabrana uvoza sirove nafte) već i zbog veoma izvesnih problema sa snabdevanjem domaćeg tržišta naftnim derivatima.
U današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković o energetskim kompanijama, uticajem ukrajinske krize na njihovo poslovanje i berzanske vrednosti razgovara sa Nenadom Gujaničićem, glavnim brokerom brokerske kuće „Momentum Securities“.
Uticaj ukrajinske krize na berzansko poslovanje u energetskom sektoru I Energija Sputnjika
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala