- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta obeležen svečanom dodelom nagrada

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICJDP
JDP - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Povodom 74. rođendana, Jugoslovensko dramsko pozorište svečano je uručilo tradicionalne godišnje nagrade glumcima, rediteljima i zaposlenima u toj kući.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Uručujući mnogobrojna priznanja dobitnicima, direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović je podsetila da je 3. aprila 1948. godine održana prva predstava JDP-a „Kralj Betajnove“ u režiji Bojana Stupice, osnivača i prvog upravnika ovog beogradskog pozorišta.
Godišnju nagradu za režiju dobili su Egon Savin za predstavu „Pučina“ Branislava Nušića, Jovana Tomić za predstavu „Moj muž“ Rumene Bužarovske, i Aleksandar Popovski za režiju predstave „Alisa u zemlji strahova“ Eve Mahkovic.
Sloboda Mićalović kao Jovanka Nedeljković - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Sloboda Mićalović o Nušićevoj „Pučini“: Nikad ne znaš kad ćeš se nasmejati a kad - prepoznati
„Čast je za mene dobiti nagradu ove kuće. Bio sam tako mali kada sam došao da gledam predstavu ovde. Ovo je posebno mesto za mene, koje priča jednu od najlepših priča. Imam sreću da budem deo velikana koji su pričali te priče na ovoj sceni“, rekao je Popovski.
Godišnju nagradu JDP-a za celovit umetnički rad na predstavi „Zagreb- Beograd via Sarajevo“ i ostvaren visok estetski domet zaslužio je za režiju, adaptaciju i scenografiju Gorčin Stojanović.
Nagradu za scenski govor u „Pučini“ i dugogodišnju uspešnu saradnju dobila je Ljiljana Mrkić Popović koja je istakla:
„Ono što ja imam da kažem kažu glumci na sceni“, za šta je nagrađena posebno burnim apluazima prisutnih u foajeu JDP-a.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDirektorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović uručuje priznanje glumici Slobodi Mićalović Ćetković na svečanosti u JDP-u.
Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović uručuje priznanje glumici Slobodi Mićalović Ćetković na svečanosti u JDP-u. - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović uručuje priznanje glumici Slobodi Mićalović Ćetković na svečanosti u JDP-u.
Za scenografiju „Široke zemlje“ je nagrađen Branko Hojnik, za dramaturgiju u predstavi „Moj muž“ Dimitrije Kokanov, a za izuzetnu saradnju fotograf Nebojša Babić.
JDP je svoju godišnju nagradu dodelio za uloge u „Pučini“ Slobodi Mićalović i Nenadu Jezdiću, zatim Vojinu Ćetkoviću, Mariji Vicković i Srđanu Timarovu za „Široku zemlju“, kao i Milanu Mariću i Nebojši Ljubišiću za „Te noći sam je video“.
Jezdić je u svom obraćanju istakao da je zahvalan Savinu na odvažnosti i hrabrosti da baš njemu podeli „ovako slojevitu i delikatnu ulogu“, sa kojom je „i zvanično postao član JDP-a“, prenosi Tanjug.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVICGodišnja nagrada JDP-a dodeljena je Nenadu Jezdiću za ulogu u predstavi "Pučina" reditelja Egona Savina
Godišnja nagrada JDP-a dodeljena je Nenadu Jezdiću za ulogu u predstavi Pučina reditelja Egona Savina - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Godišnja nagrada JDP-a dodeljena je Nenadu Jezdiću za ulogu u predstavi "Pučina" reditelja Egona Savina
Godišnju nagradu za niz uloga u predstavi „Moj muž“ osvojile su Jovana Belović i Sanja Marković, kojima je pripala i nagrada „Branka i Mlađa Veselinović“ za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a, kao i prošle godine ustanovljena nagrada „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu kreaciju mladog glumca.
Glumac Nebojša Milovanović je pored nagrade JDP za ulogu u „Zagreb - Beograd via Sarajevo“ dobio i nagradu za lepotu govora u istoj predstavi.
Kolektivna Godišnja nagrada JDP-a glumačkom ansamblu pripala je predstavi „Alisa u zemlji strahova“, u kojoj igraju pored Ljubišića, Mićalović, Marića, Belović i Milena Radulović, Radovan Vujović, Iva Stefanović, Tamara Šustić i Denis Murić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala