- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski ministar: Sofija da prestane da se busa oko gasa, inače će Rusija „zavrnuti slavinu”

© AP Photo / Joerg SarbachSkladište gasa u nemačkom Redenu
Skladište gasa u nemačkom Redenu   - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
Pratite nas
Odluka Moskve da se gas plaća u rubljama predstavlja prvi korak dugoročne strategije i ukoliko rukovodstvo naše zemlje ne prestane da se busa, Rusija će nam „zavrnuti slavinu”, izjavio je bivši ministar enegetike Bugarske Rumen Ovčarov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ta strategija se, kako shvatam, sastoji u tome da će se sva dobra, koju Evropa i svet ne mogu da obezbede bez ruskih resursa, u budućnosti takođe plaćati u rubljama. A sada je jednostavno u toku testiranje mehanizma“, ocenio je Ovčarov.
On je za Bugarski nacionalni radio rekao da se ne slaže sa mišljenjem aktuelnog ministra energetike Bugarske Aleksandra Nikolova, koji je ranije izjavio da će plaćanje u rubljama dovesti do povećanja cena gasa.
„To će dovesti do rasta kursa rublja. Ali ugovori Bugarske sa 'Gaspromom' sklopljeni su na određeni iznos i upravo će se on isplaćivati“, kaže bivši ministar.
Ovčarov je skrenuo pažnju na to da Sofija, u skladu sa ugovorom, plaća gas dva puta mesečno, pa gas za april još nije u potpunosti plaćen. Prema njegovim rečima, ako Bugarska odbije da uplati sledeći deo u rubljama, onda u poslednjih deset dana ovog meseca možemo očekivati da će Rusija „zavrnuti slavinu”.
S tim u vezi, apelovao je na bugarsko rukovodstvo da razmisli o industrijskim preduzećima koja ne bi mogla da rade bez gasa.
„Ne možemo se busati i govoriti da 'imamo alternative'. Dobro, koje su to alternative? Nisam video nikakvu razumnu alternativu. Povećane isporuke gasa iz Azerbejdžana moguće su tek posle druge polovine godine, nakon potpisivanja dodatnih sporazuma u julu“, objasnio je Ovčarov.
Bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov izjavio je u nedelju da je njegova zemlja zvanično primila zahtev „Gasproma“ za plaćanje gas u rubljama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala