- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o proterivanju diplomata: Optužbe Holandije na račun Rusije – destruktivne i apsurdne

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
Apsurdna optužba ambasade Holandije u Moskvi o delimičnoj obustavi rada navodno krivicom Moskve predstavlja pokušaj iskrivljavanja situacije, koja je povezana sa recipročnim merama na proterivanje ruskih diplomata, poručila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Obratili smo pažnju na informacije objavljene 1. aprila na društvenim mrežama na zvaničnim nalozima holandske ambasade u Moskvi“, izjavila je diplomata.
Prema njenim rečima, opšti smisao tih objava svodi se na to da holandska strana predstavništva u našoj zemlji obustavljaju deo svojih aktivnosti „krivicom Rusije“.
„Preostaje samo da se konstatuje apsurdnost takvih pokušaja iskrivljavanja situacije, koji, uostalom, uopšte nisu novi“, istakla je Zaharova.
S tim u vezi, portparolka je podsetila je je 17 ruskih diplomata u Holandiji proglašeno za persone non grata 29. marta i da je zbog toga ruska strana najavila recipročne mere.

„I sada Hag, očigledno želeći da ih preduhitri, pokušava da stvar predstavi tako kao da obustavljanja dela aktivnosti diplomatskih predstavništava te zemlje – uopšte nije posledica destruktivne politike Holandije i, naravno, neprijateljskih koraka prema Moskvi, već neki 'principijelni stav'“, zaključila je Zaharova.

Holandsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da je doneta odluka o proterivanju 17 osoba akreditovanih kao diplomate pri ruskim predstavništvima. Resor tvrdi da su ruske diplomate navodno tajno obavljale obaveštajne aktivnosti, a da njihovo proterivanje bilo potrebno u kontekstu mera zaštite nacionalne bezbednosti.
Prema rečima Zaharove, taj korak „svedoči o potpunoj nezainteresovanosti zvaničnog Haga za održavanje normalnih diplomatskih komunikacionih kanala sa Rusijom“. Diplomata je naglasila da će Moskva objaviti reciprične mere.
Amsterdam - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Holandija, Belgija, Irska i Češka proteruju desetine ruskih diplomata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala