Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Razgovaraćemo sa svima, imamo većinu sa SVM /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
Aleksandar Vučić, predsednički kandidat koalicije "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" proglasio je pobedu. Vučić je na konferenciji za novinare u štabu stranke rekao da je na predsedničkim izborima osvojio 59,9 do 60,1 odsto glasova.
Vučić je čestitao večeras političkim takmacima na izbornim rezultatima i izrazio zadovoljstvo što su ljudi u Srbiji izašli u tako velikom broju.
On je rekao da su izbori suštinski protekli u najboljem redu i miru.
Naveo je i da je na rezultate izbora u mnogome uticala ukrajinska kriza, kao i da je sam kriv što lista SNS ima nešto manje glasova.
Vučić kaže da će Srbija morati da se opredeli kojim putem će u budućnost, i ističe da će se pre nego što napusti čelo SNS razgovarati sa svim političkim faktorima.
„Za one kojima je sve lako u izbornoj kampanji, neka nastave da se bave lagodnom politikom, za njih neće biti mesta u vladi. To važi i za Vladu, i za gradsku skupštinu i gradsku vlast“, rekao je on.
Predsednik ističe da prema podacima SNS, koji uključuju i podatke sa KiM i iz dijaspore, lista Zajedno možemo sve je osvojila 44 odsto glasova.
"Lista "Dragan Đilas Za ujedinjenu Srbiju" je osvojila 13.6, lista Ivica Dačić 11.4, Miloš Jovanović DSS NADA 5.3, Moramo nešto više od onoga što je rečeno, 4.7, i Zavetnici i Dveri su na 3.8. Radikali i Suverenisti su na 2.2 i 2.3, SVM 1.55, Zajedno za Vojvodinu 0.65", rekao je on.
To znači da će SNS imati 124 ili 125 mandata, i da je većina za samostalni sastav vlade na ivici, ali i da samo sa SVM imaju dovoljno za većinu.
"Interesantno je da su nam gradski rezultati u Beogradu nešto bolji nego što su parlamentarni u samom gradu Beogradu. Dakle, na predsedničkim izborima Zdravko Ponoš je dobio 17.7 odsto, Miloš Jovanović 5.9, Milica Đurđević 4.5, Boško Obradović 4.4, gospođa Stojković 3.15, gospođa Stamenković 2 odsto, Miša Vacić 0.9 odsto. Ja sam dobio 59.9 do 60.1 odsto", rekao je Vučić, na šta je pozdravljen gromkim aplauzom.
Predsednik je potom rekao da je ponosan na činjenicu što je uspeo da uradi ono što niko u političkoj istoriji Srbije nije uspeo.
"Jedini sam koji je dva puta pobedio u prvom krugu, i to da nijednom nije čak bilo ni tesno, i da je u drugom mandatu dobijena značajno veća podrška. U drugom mandatu je dobijena značajna podrška, i dobio sam u prvom krugu 2.245.000 glasova", istakao je Vučić.
On kaže da to znači da će posle Nikole Pašića biti Srbin koji je najduže na vlasti u našoj zemlji.
„Nisam neko ko se diči vlašću, već sam zahvalan našem narodu, posebno na Kosovu i Metohiji, gde sam dobio više od 90 odsto glasova. Našem narodu u Republici Srpskoj gde sam dobio gotovo 90 odsto glasova“, istakao je Vučić.
Predsednik kaže da je iz ovoga naučio da su dela važna, i da su rezultati važni, i dodao da su dve liste pretrpele teške udare - lista SNS i Dragana Đilasa, gde su zbog međusobne borbe mnogi drugi iskoristili to.
„Izvinjavam se što govorim kao predsednik. Kada se bude formirala Vlada, onda će se videti ko je dobitnik, a ko je gubitnik. Takođe, za nas je veliko pitanje šta hoćemo da uradimo sa našom zemljom u budućnosti. Hoćemo li da nastavimo sa modernizacijom, sa investicijama, hoćemo li čuvati mir i stabilnost? A rekao bih kao neko ko ima najveći legitimitet da ćemo takvu vladu i formirati. Verujem da su pred nama brojni izazovi, ali da je za Srbiju najvažnije da ima dobre odnose u regionu, da nastavi na evropskom putu, ali da ne izgubi tradicionalna prijateljstva“, istakao je on.
Vučić se zahvalio građanima Srbije, i da je beskrajno ponosan i srećan, iako se trudi da sakrije suze radosnice.
Predsednik kaže da će u svakom slučaju SNS biti najveći i deo buduće gradske vlade, ali da hoće da sačeka konačne rezultate.
„Mi smo već obradili preko 85 biračkih mesta. I za parlamentarne i predsedničke izbore. Sutra ćete dobiti naše rezultate, pre nego što ih RIK objavi. Želim da čestitam svim protivnicima na dobrim rezultatima. Ali prvo želim da se zahvalim mojoj Srpskoj naprednoj stranci, koju beskrajno volim, za koju znam kako je napadana na koje najgore načine, i želim da se zahvalim i SPS, i SVM, i svima koji su me podržali“, kazao je on.

Srbija će čuvati dobre odnose sa Rusijom

Vučić je poručio da će se Srbija truditi sa sačuva prijateljske i partnerske odnose u mnogim oblastima sa Ruskom Federacijom, ali da će nastaviti i sa politikom vojne neutralnosti.
„Moramo da gledamo šta da radimo po pitanju nafte, predstoje pregovori po pitanju gasa. Nastavićemo sa tim, a ono što je važno i za Evropljane i za Ruse i Amerikance nastavićemo politiku vojne neutralnosti koja je dobila podršku i nećemo se priključivati nijednom vojnom savezu“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinarke iz Rusije o tome kakvi će biti odnosi dve zemlje posle formiranja nove vlade.
On je ponovio i da garantuje da niko u Srbiji neće nikada proterati Dostojevskog niti Čajkovskog.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala