- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pusti snovi: Poljska i NATO opet merkaju Kalinjingrad

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaBataljon NATO-a u Poljskoj
Bataljon NATO-a u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
U jeku krize u Ukrajini zapadni susedi Rusije počeli su opet da merkaju Kalinjingrad, rusku enklavu koja je odavno kost u grlu NATO. Zapadne pretenzije prema Kalinjingradskoj oblasti su pusti snovi, poručuju ruski eksperti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Poljski general Valdemar Skšipčak zatražio je nedavno da se „pokrene pitanje pripadnosti Kalinjingradske oblasti“. Kako tvrdi, ta teritorija je pod „ruskom okupacijom“ od 1954.godine a nikada i nije bila ruska nego je pripadala Pruskoj i Poljskoj.
Pre će general zaboraviti svoje ime nego što će se Rusija odreći Kalinjingradske oblasti, kaže ruski vojni ekspert, penzionisani pukovnik Viktor Baranec.
Kako objašnjava za Sputnjik, izjave poput ove su antiruske provokacije u koje su umešane SAD. On upozorava da ako bi se Varšava odlučila da pokrene pitanje Kalinjingrada, Rusija ne bi sedela skršenih ruku, a Poljska bi time mnogo rizikovala.

Ko merka Kalinjingrad

Baranec smatra da Poljsku protiv Rusije huška NATO koji već odavno merka Kalinjingradsku oblast koja se u planovima Alijanse zove „zona posebno teškog pristupa“. Amerikanci su dobro svesni koliki značaj za Rusiju ima Kalinjingradska oblast a upravo zbog toga u slučaju eventualnog napada na Rusiju otimanje ove teritorije bi svakako bilo deo plana, naglašava stručnjak.
Prema rečima ruskog politikologa Jurija Zvereva, postoji potencijalna pretnja da će Zapad preduzeti mere za preuzimanje Kalinjingradske oblasti.
„Poljska je deo NATO. Njihovi tenkovi se nalaze praktično na granici. Opasnost predstavlja borbena grupa NATO koju predvode Amerikanci. Ona se nalazi 60 kilometara od granica Kalinjingradske oblasti“, objašnjava Zverev.

Najzaštićeniji region

Sagovornik napominje da je Kalinjingradska oblast jedan od onih regiona koji su najzaštićeniji u Rusiji — kako iz vazduha, tako i sa kopna, mora pa čak i pod vodom.
„Imamo brodove, helikoptere i rakete. Opremljeni smo u potpunosti. Predsednik Rusije Vladimir Putin ima veoma jake i dugačke ruke“, naglašava stručnjak.
Viktor Baranec dodaje da ukoliko bi se iko usudio da vojno krene na Kalinjingrad, ruska vojska bi odmah pritekla u pomoć. „Cela naša milionska armija nikada neće dati Kalinjingradsku oblast Poljacima i NATO. Rusija odavno oštri svoje medveđe zube protiv hijena koje koriste svaku priliku da je makar negde i nekako ugrizu“, slikovito primećuje vojni ekspert.

Poljska se militarizuje

Govoreći o Poljskoj, Baranec konstatuje da je to jedna od najmilitarizovanijih evropskih država u NATO.
„Poljskoj je najvažnije da se na njenoj teritoriji nalazi što više američkih trupa. Sećate se da je predsednik Poljske Andžej Duda nedavno rekao — „hoćemo što više Amerike“, navodi Baranec, dodajući da Poljska spada u zemlje sa najviše stranih vojnika i opreme.
On precizira da Poljska ima vojsku od 150.000 vojnika, a sada joj je cilj da je udvostruči. Poljaci sprovode i opsežno prenaoružavanje, spremni su da prime strane trupe, a bilo kakvo NATO oružje za njih je uvek dobrodošlo, kaže Baranec.
Prema njegovim rečima, SAD plaćaju prenaoružavanje Poljske ili u te svrhe daju kredite po zanemarljivim kamatama. Istovremeno, dodaje Baranec, Poljaci su tokom ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini aktivno učestvovali u doturanju oružja Kijevu.
„Oružje se šalje u Ukrajinu upravo preko Poljske. Zbog toga ovu zemlju Rusija smatra jednim od aktivnih aktera sukoba u Ukrajini“, ističe sagovornik Sputnjika.
Poljski vojnik stoji u blizini poljske i NATO zastave - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2022
RUSIJA
Medvedev: Poljska postaje isturena granica NATO-a, što je opasnost za samu Evropu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala