- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Presek stanja: Ruska vojska onesposobila ukrajinski Centar za upozorenje i kontrolu avijacije

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Buk M3" Oružanih snaga Rusije u Ukrajini
Raketni sistem Buk M3 Oružanih snaga Rusije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
Oružane snage Rusije onesposobile su Centar za upozorenje i kontrolu avijacije i protivvazdušne odbrane ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.
„Udarom na vojni aerodrom Vasiljkov u Kijevskoj oblasti onesposobljen je Centar za upozorenje i kontrolu avijacije i protivvazdušne odbrane Vazdušnih snaga Ukrajine“, rekao je Konašenkov.
Borbena avijacija Rusije uništila je tokom proteklog dana 42 vojna objekta Ukrajine, dodao je portparol.
On je precizirao da su uništena tri lansera protivvazdušnih raketnih sistema, među kojima jedan „Buk M1“ i dve „Ose AKM“, jedna artiljerijska baterija, dva višecevna lansirna raketna sistema, dva poljska skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja i municije, kao i kao osam uporišta i područja koncentrisanja vojne tehnike ukrajinske vojske.
Prema njegovim rečima, ruske snage za PVO oborile su u vazduhu tri drona u oblasti naselja Krasnogorka i Grabovsko.
Kako je istakao, visokopreciznim raketama vazdušnog lansiranja uništena su velika skladišta goriva u Konstantinovki u Nikolajevskoj oblasti, Slavuti u Rovenskoj oblasti i Ternopolju.
Prema njegovim rečima, iz njih se gorivo isporučivalo ukrajinskim trupama na nikolajevskom i donjeckom pravcu.
„U napadu na aerodrom Balovno u predgrađu Nikolajeva uništeni su vazdušno pristanište i skladište goriva“, dodao je on.
Od početka specijalne vojne operacije, Oružane snage Rusije uništile su ukupno 386 bespilotnih letelica, 224 protivvazdušna raketna sistema, 1.918 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 209 višecevnih raketnih bacača, 814 topova i minobacača, kao i 1.789 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike, nabrojao je Konašenkov.
Konašenkov je dodao da jedinice DNR sprovode ofanzivne operacije za zauzimanje naselja Novobahmutovka i Troicko.
„U rejonu Novoselovke jedinice 25. ukrajinske vazdušno-desantne brigade koje su se povlačile pretrpele su velike gubitke u artiljerijskom napadu. Uništeno je više od 40 pripadnika ukrajinske vojske i 7 oklopnih vozila“, dodao je on.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala