- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Dve zemlje, jedna vera“: Srbi podržali rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini /video, foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićAuto kolona srpske dijaspore u znak podrške ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini
Auto kolona srpske dijaspore u znak podrške ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
Srpska dijaspora u Moskvi i veliki broj Rusa pružili su podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciju u Ukrajini simboličnom vožnjom kroz prestonicu Rusije, od ambasade Srbije do ambasade SAD.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako kaže za Sputnjik srpski privrednik u Moskvi Ljubomir Ćurčić, srpska dijaspora se okupila kako bi izrazila podršku specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, ruskom narodu i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.
On naglašava da Srbi nikada neće okrenuti leđa bratskom narodu.Takođe, prema njegovim rečima, srpska dijaspora oštro osuđuje agresivnu politiku koju sprovode SAD i NATO.

„Svoje ne napuštamo“

Veliki broj vozila prošao je kroz centar Moskve sa zastavama Rusije i Srbije uz intoniranje srpske himne „Bože pravde“, kao i pesama „Katjuša“, „Vidovdan“ i „Oj Kosovo Kosovo“. Na mnogim vozilima bile su oznake „Z“ i „V“ koje imaju ruski tenkovi i vojna tehnika koja se koristi u operaciji u Ukrajini. Podsetimo, oznaka „Z“ označava „Za pobedu“, a „V“ znači „Snaga je u pravdi“, a trougao (još jedno „V“) znači „Zadatak će biti ispunjen“.
Na vozilima osim zastava mogla su se videti i druga obeležja-fotografije ruskog predsednika Vladimira Putina, ministra odbrane Sergeja Šojgua, lidera Čečenije Ramzana Kadirova do raznih natpisa: „Brat za brata“, „Svoje ne napuštamo“, „Sledi duh svojih predaka — Dve zemlje, jedna vera i „Srbija je uz Putina“.
Treba napomenuti da se na ulicama Moskve mogao videti veliki broj prolaznika koji su snimali i slikali kolonu automobila. Vozači su ih pozdravljali sirenama. Mnogi od njih izražavali su svoju zahvalnost osmesima i mahanjem.

„Rame uz rame“

Srbi su pružili podršku ruskom narodu u Donbasu nad kojim se već osam godina vršio genocid od strane ukrajinskih nacionalista. Prema rečima Ćurčića, Srbi će uz Ruse stajati rame uz rame u ovim teškim trenucima.
„Mi ćemo pomoći Rusiji i ruskom narodu. Pokazaćemo celom svetu da su Srbi uz Ruse. Stajaćemo uz našu braću rame uz rame. Borićemo se za pravdu do poslednjeg trenutka. Daćemo i živote ako treba za Rusiju i Vladimira Putina“, ističe on.
Takođe, Srbi su izrazili protest politici koju sprovode SAD i NATO. Ćurčić ističe da srpski narod nije zaboravio bombardovanje i agresiju od strane NATO-a 1999. godine. „Nismo zaboravili 1999.godinu kada su za vreme bombardovanja stradali nedužni ljudi. Za nas je NATO banda i fašistički savez“, naglašava sagovornik.

„Srbi su hrabar narod“

Na masovnom skupu podrške ruskom narodu, mogli su se sresti i Rusi iz Moskve i Tverske oblasti koji su izrazili veliku zahvalnost srpskoj dijaspori. Prema rečima preduzetnice Markarove Aljone, Srbi su jedini narod koji je imao volje i hrabrosti otvoreno da podrži Rusiju i ruski narod.
© Sputnik / Nikolina TeslaPodrška Rusiji od Srba u Moskvi
Podrška Rusiji od Srba u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
„Srbi su hrabar narod. Sigurna sam da će Srbija i Rusija uspeti da se odupru agresiji od strane Zapada. Mi imamo mnogo toga zajedničkog. Naš narod je za pravdu, bez obzira na zakone, diplomatiju i komercijalnu korist kojom se sada rukovodi većina. Hvala braći Srbima na ovolikoj podršci“, naglašava ona. Kako ona navodi, ruska vlada se borila osam godina da oslobodi Ukrajinu i ruski narod od nacista i fašista.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je 24. februara objavio početak specijalne vojne operacije u cilju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala