- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zbog Novaka je počelo, ali on nije „krivac“ – Srbija ima novu nadu

© AP Photo / Marcio Jose SanchezMiomir Kecmanović proslavlja pobedu nad Mateom Beretinijem u Indijan Velsu
Miomir Kecmanović proslavlja pobedu nad Mateom Beretinijem u Indijan Velsu - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
Miomir Kecmanović je imao dve nedelje iz snova u Kaliforniji, a sve je počelo početkom ove godine „zbog“ Novaka Đokovića. Šta se u 2022. promenilo za mladog srpskog asa i da li je ovo samo najava blistave budućnosti?
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kecmanović je 2021. godinu završio na 69. mestu, što je bio pad od 25 pozicija u odnosu na godinu dana ranije, ali je posle samo tri puna meseca u 2022. već došao do 38. pozicije svetske rang liste.
Za to je najzaslužniji on, pre svega dobrim igrama u Kaliforniji, odnosno na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, gde je došao do četvrtfinala i time izjednačio rekord karijere.
Sve je, međutim, počelo još na početku sezone u Australiji, kada je Miša iskoristio nesreću Novaka Đokovića i sebi ulio samopouzdanje koje iz dana u dan postaje sve veće.

Slučaj „Đoković“

Đokovićev faktor ni u kakvom smislu ne sme da umanji uspehe koje je 22-godišnji Srbin ostvario ove godine, ali je sigurno nešto što je imalo pozitivan uticaj.
Naime, Kecmanović je u januaru trebalo da se u prvom kolu Australijan opena sastane upravo sa Đokovićem, najboljim teniserom planete, ali do tog duela nije došlo iz svima dobro poznatih razloga.
Kecmanović je u javnost izašao sa izjavom da će se on i srpska ekipa u Melburnu potruditi da „na neki način osvete“ Novaka, a zatim je umesto njega u prvom kolu dobio Italijana Salvatorea Karuza.
Nakon Karuza savladali su i Tomi Pol i Lorenco Sonego, a kraj je došao tek protiv Gaela Monfisa, za najbolji uspeh u karijeri na grend slemovima – osminu finala.
Da je Miomir u prvom kolu igrao protiv Novaka, uz dužno poštovanje, ne bi imao nikakve šanse, a samim tim ne bi došlo ni do uspeha koji mu je sigurno ulio dosta samopouzdanja za nastavak sezone.
„Fenomenalna sedmica za mene, postigao sam nešto što do sada nisam. Neke stvari sam pokazao na terenu koje pre nisam i to me čini presrećnim. Radili na promenama kako bih bio bolji igrač“, izjavio je Kecmanović posle Australijan opena.

Kalifornijski san

Kecmanović je upravo na Indijan Velsu pre nekoliko godina ostvario najbolji Masters učinak u karijeri došavši do četvrtfinala, pa je bilo za očekivati da i ove godine na tom turniru zaigra dobro.
Nakon nekoliko solidnih, ali ne i odličnih turnira na šljaci, vratio se na sebi omiljeni beton i – oduševio.
U Indijan Velsu su pali Broudi, Čilić, Van de Zandšulp i Beretini, a u Majamiju Sok, Ože-Alijasim, Korda i Fric – prvo protiv Frica, a onda protiv Alkarasa, nije mogao, iako je u oba četvrtfinala i te kako imao igru i šanse.
Za ovakav pomak u igri mladog Srbina mnogi su „okrivili“ Davida Nalbandijana, čuvenog argentinskog tenisera koji od prošle godine radi sa od ponedeljka drugim reketom naše zemlje.
Poznati novinar Metju Vilis je uporedio Kecmanovićevu igru na betonu ove godine sa onom iz 2021. i 2020, te došao do jasnog zaključka.
Miomir je ove godine značajno povećao i broj osvojenih poena na prvom i drugom servisu (75%, 60%), procenat osvojenih poena na riternu je ostao otprilike isti (28%, 51%), a očiglednije je to da ove godine pobeđuje ne samo više, nego i mnogo bolje rangirane igrače nego ranije.
Već su pala dva Top 10 igrača – Beretini i Ože-Alijasim – dok je protiv Top 50 igrača na skoru od 8-4, dok je taj učinak 2021. bio 0-8.
„Jedan od najjednostavnijih načina putem kojih se može videti da mladi igrač napreduje je to da u ključnim kategorijama ili ostaje na istom nivou ili u idealnim uslovima napreduje, a sve to protiv boljih protivnika nego ranije. Jedino ostaje za videti da li taj nivo može da zadrži tokom cele sezone“, naveo je Vilis.

Ključni faktori

Kecmanovićev cilj u karijeri sigurno nije da s vremena na vreme igra po neko četvrtfinale mastersa, a da na grend slemovima dolazi do osmina finala.
Iako još nije ostvario neki uspeh o kojem će pisati svi svetski mediji i iako nije istakao kandidaturu za Top 10, od njega je za tri meseca 2022. stigla igračka potvrda koja uliva mnogo vere za budućnost.
Nije moralo mnogo toga da se promeni i u najskorijem njegovom meču protiv Karlosa Alkarasa, inače sada već trećeg favorita za osvajanje Rolan Garosa, u kojem je srpski as imao 5:3 u taj-brejku trećeg seta.
Kecmanović je u tom duelu napravio 19 vinera uz 16 neiznuđenih grešaka i nivo konstantnosti – nečega što je nedostajalo u prethodnim sezonama – držao tokom praktično celog meča.
Ta konstantnost je jedan od ključnih faktora njegovog napretka, ali se sve najviše ogleda u mentalnoj spremi i smirenosti.
Tokom Indijan Velsa i Majamija, Kecmanović je pokazao da je i te kako sredio „glavu“, što se najviše ogledalo u tome kako se ponašao u najbitnijim poenima u meču, ali i trenucima između gemova i setova.
Kako je tačno bilo u njegovoj glavi ne može niko da zna, ali je sa strane delovalo kao da više nije bilo toliko nerviranja, odstupanja i sličnog.
Što se same igre tiče, postulati Miomirove igre nisu se mnogo promenili, ali je utisak da tenis koji pruža više nije toliko jednoličan kao što je bio.
Miša je u ovih nekoliko meseci više tražio uglove, češće menjao tempo i taktiku, ostvarivši ono na čemu je i sam nedavno rekao da je najviše radio sa Davidom Nalbandijanom.
„Ranije sam imao jednoličnu igru. Ako nešto ne ide, nisam imao ni na šta drugo da se oslonim – plan A, B ili C. Na dosta toga sada mogu da se oslonim“, izjavio je nedavno srpski teniser.

Šta dalje?

Kecmanović ima jednu titulu u karijeri osvojenu 2022. u Kicbilu na šljaci, podlozi za koju nikada nije imao nešto lepo da kaže.
Teniska sezona se u aprilu seli upravo na najsporiju podlogu i to će biti još jedan od velikih testova za srpskog tenisera, koji bi pred Rolan Garos vrlo lako mogao da se nađe u 30 najboljih na svetu (trenutno 39).
Šljaka će, takođe, testirati njegovu izdržljivost i segmente vezane za improvizaciju i mentalnu izdržljivost, a posebno treba obratiti pažnju na lične rekorde, što se najvećih turnira tiče.
Miomir nikada u karijeri nije prošao prvo kolo nekog Mastersa na šljaci (Monte Karlo, Madrid, Rim), dok je na Rolan Garosu dvaput igrao drugo kolo.
Iako mu je jedina titula došla na šljaci, rezultati nikada nisu bili na zadovoljavajućem nivou ne za nekoga ko cilja ulazak u Top 30, već i za dosta slabije rangirane tenisere.
Sve u svemu, Miomir Kecmanović je ove godine značajno bolji teniser nego što je to prethodno bio slučaj. Da li je ovo samo dobar period ili je najava blistave sezone? Postoji jedan način da zasigurno saznamo.
Hamad Međedović - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
SPORT
Međedović uništio Nemca za prvu titulu u seniorskoj konkurenciji!
Bogdan Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 22.01.2022
SPORT
Obradović poručio Australijancima: Oterali ste jednog Srbina, sada će drugi da osvoji! /video/
Miomir Kecmanović proslavlja pobedu nad Mateom Beretinijem u Indijan Velsu - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
SPORT
Španac o eliminaciji Srbina: „Ludo je, mogao je i on da pobedi“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala