- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blinken: Sankcije protiv Rusije mogu da budu ukinute, pod jednim uslovom

© REUTERS / EVELYN HOCKSTEINAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 03.04.2022
Pratite nas
Sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji mogu da budu ukinute u zavisnosti od rezultata rusko-ukrajinskih pregovora, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Međunarodna zajednica je uvela sankcije protiv Rusije. Videćemo šta će raditi i šta želi da radi Ukrajina. Ako dođe do razumevanja da pregovori Moskve i Kijeva mogu da dovedu do završetka sukoba, što će zahtevati ukidanje sankcija, onda u redu. Cilj sankcija nije da budu beskonačne, već da se promeni ponašanje Rusije. Ako bude rezultata pregovora (sankcije, pritisak, podrška Ukrajini – ostvarićemo to), onda će u određenoj meri sankcije nestati“, izjavio je Blinken u intervjuu za televiziju „Si-En-En“.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države svakodnevno rade na pooštravanju postojećih sankcija protiv Rusije, kao i uvođenju novih ograničavajućih mera zbog dešavanja u Ukrajini, ali uzimaju u obzir potrebu da zemlje EU ne izgube energetske resurse koji su im potrebni.
„Svaki dan to radimo. Pooštravamo postojeće sankcije i dodajemo nove. Činimo to u punoj koordinaciji sa Evropljanima i drugim partnerima širom sveta“, izjavio je Blinken.
On smatra da je „ruska ekonomija u teškom položaju“. „Sankcije sada nanose ozbiljnu štetu i nastaviće to da čine u budućnosti dok god se ovo nastavlja“, dodao je.

„Od Rusije zavisi šta će biti dalje“, naglasio je državni sekretar.

Istovremeno, potpuno smo usredsređeni na to da Evropa ima energetske resurse koji su joj potrebni da preživi ne samo ove godine u ovim vremenskim uslovima, već i sledeće godine, kaže Blinken.

O isporukama oružja Ukrajini

Političar je istakao da Vašington sarađuje sa zemljama širom sveta kako bi Kijevu obezbedio prebacivanje sistema naoružanja koje Ukrajina može da koristi.
Na pitanje da prokomentariše navode da američki vlasti pokušavaju da doprinesu prebacivanju tenkova sovjetske proizvodnje u Ukrajinu, Blinken je odgovorio da ne može da govori o konkretnim sistemima naoružanja.
„Ali mogu da kažem da je naša administracija dostavila Ukrajini 2,3 milijarde dolara za sisteme bezbednosti, uključujući 1,6 miliona dolara samo za protekli mesec. To se tiče mnogih sistema naoružanja“, objasnio je državni sekretar.
Trudimo se da Ukrajina dobije sisteme koji su joj potrebni i da može da ih koristi, naglasio je Blinken.
On je obećao da će, zahvaljujući pomoći Zapada, ukrajinske snage uskoro imati deset protivtenkovskih sistema za svaki ruski tenk.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ranije je primetio da je isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini od strane Zapada neodgovorna i da bi njegova nekontrolisana distribucija mogla da predstavlja pretnju evropskim državama. Isporuke oružja Ukrajini su greška, povećavaju žrtve, ali neće uticati na ishod operacije, istakao je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj.

O snimcima navodnih ruskih žrtava u Kijevskoj oblasti

Komentarišući snimke iz kijevskog predgrađa Buča, američki državni sekretar nazvao je ovaj događaj udarcem ispod pojasa i rekao da se o tome ne sme ćutati.
„Ne možete a da ne gledate ove snimke kao udarac ispod pojasa... Što je najvažnije, ne možemo da ćutimo o tome, ne možemo da ga prihvatamo kao normu“, rekao je Blinken.
Ranije su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može se videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ruske rublje i američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2022
SVET
Poljska priznala: Sankcije protiv Rusije „ne rade“, dokaz – kurs rublje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala